Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Rekord i EES-tryckningar

Publicerad: 26 oktober 2016, 08:28

Farmaceuterna tryckte som aldrig tidigare på EES-knappen i förra veckan. Det visar siffror från E-hälsomyndigheten som Dagens Apotek fått.


Ämnen i artikeln:

E-hälsomyndigheten

Enligt myndigheten gjordes drygt 31 000 knapptryck i EES av apoteken i förra veckan. Det kan jämföras med i snitt 20 000 tryckningar per vecka hittills i år.

En bidragande orsak till ökningen är rapporteringen i medier om att det elektroniska expertstödet för bättre läkemedelsanvändning bara används i 2 procent av alla receptuttag. Det har fått kunderna att vakna till och fråga efter EES när de hämtar ut sina läkemedel på apotek.

– EES är ju ett erbjudande till kunden för att hen ska må så bra som möjligt av sina läkemedel, när det blir uppenbart för kunden är det väldigt få som tackar nej. Man behöver ju allt oftare legitimera sig eller bekräfta sin identitet för att ta del av tjänster och service så det är inget konstigt med att lämna samtycke, säger Bodil Lidström, apotekare på E-hälsomyndigheten, i en kommentar.

Första gången som apoteket gör en koll med EES krävs ett muntligt samtycke från kunden. För den som har ombud behövs ett skriftligt samtycke.

En del har förklarat den hittills låga användningen med att det tar extra tid att be om samtycke. Andra menar att samtycket inte är ett problem.

Relaterat material

Samtycke sätter käppar i hjulet för EES

Farmaceuter struntar i EES

Apoteksgruppen dominerar EES-användningen

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

E-hälsomyndigheten

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev