Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Remicade får konkurrens av ”kopior”

Publicerad: 28 juni 2013, 11:55

Remicade sålde för 620 miljoner kronor i Sverige år 2012.

För första gången har den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA gett klartecken för ”kopior” av ett läkemedel baserat på en monoklonal antikropp.


Det handlar om de två preparaten Remsima och Inflectra som bägge innehåller substansen infliximab, vilken tidigare är aktiv beståndsdel i det godkända läkemedlet Remicade.

Förutsatt att de nya läkemedlen kommer att säljas till lägre pris, jämfört med originalpreparatet, kan beskedet på sikt innebära stora besparingar då Remicade och andra liknande biologiska läkemedel tillhör de absolut mest säljande läkemedlen i sjukvården.

Remsima och Inflectra är så kallade biosimilars, vilket är det vedertagna begreppet för snarlika versioner av biologiska läkemedel. På grund av de komplexa tillverkningsprocesserna av biologiska läkemedel är dock inte biosimilars exakta kopior av originalläkemedlet och de är därför inte automatiskt utbytbara. Läkarna måste därför övertygas om att skriva ut dem.

Sedan några år finns det biosimilars på marknaden av läkemedel som till exempel stimulerar bildningen av olika blodkroppar, som erytropoetin och GM-CSF. Det aktuella beskedet från EMA breddar nu alltså konceptet med biosimilars till att också innefatta monoklonala antikroppar.

Remsima och Inflectra kommer att få samma indikationer som Remicade, vilka bland annat innefattar reumatoid artrit, Crohns sjukdom, ulcerös kolit, ankyloserande spondylit, psoriasisartrit och psoriasis.

För att EMA:s besked ska resultera i marknadstillstånd måste rekommendationen först klubbas officiellt av EU-kommissionen.

Det lär dock dröja innan Remsima och Inflectra kommer att kunna säljas, eftersom patentet på infliximab först måste gå ut och det gör det inte förrän februari 2015 i Sverige. Enligt bedömare kommer priset på biosimilars av monoklonala antikroppar vara runt 25 procent lägre än originalpreparaten.

Bakom Remsima och Inflectra står de två företagen Celltrion och Hospira.  Bolagen har samarbetat om utvecklingen och deras respektive produkt  bygger på samma biosimalarversion av infliximab.

Läs mer om biosimilars av monoklonala antikroppar i Dagens Medicin nr 25/13.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev