torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Resistens kan utvecklas utan exponering av antibiotika

Publicerad: 12 augusti 2009, 06:41

Bakterier kan bli högresistenta mot antibiotika utan exponering mot preparaten. De kan nämligen mutera på egen hand.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det är forskare från Uppsala universitet och danska statens Serum institut som står bakom upptäckten, som är publicerad i tidskriften Plos Pathogens.

Forskarna har undersökt resistens mot fluorokinoloner, som är en mycket vanlig grupp antibiotika.

Vanligen krävs minst tre mutationer för att bakterier ska bli högresistenta mot fluorokinoloner. Efter en eller två mutationer är bakterierna fortfarande behandlingsbara.

Det forskarna nu har upptäckt är att de lågresistenta bakterierna fortsätter att mutera på egen hand även om de inte utsätts för mer antibiotika.

– Så bakterier som man inte betraktar som farliga kan plötsligt bli högresistenta, på en nivå som inte går att behandla, säger Diarmaid Hughes, professor i biologi vid Uppsala universitet, till Nyhetsbyrån TT.

Han tror att upptäckten kan ge ett viktigt svar. Enligt honom ökar nämligen högresistensen mot kinoloner överallt i hela Europa i en takt som inte motsvarar den ökade användningen av preparaten.

– Det verkar vara något extra som driver resistensutvecklingen och vi misstänker att vår upptäckt kan förklara en del av den utvecklingen, säger Diarmaid Hughes till TT.

Däremot ger upptäckten inget svar på frågan om hur resistensutvecklingen kan hejdas. Diarmaid Hughes framhåller därför vikten av att utveckla nya typer av antibiotika.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev