Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Risk för förväxling

Publicerad: 22 augusti 2013, 08:46

Läkemedelsverket varnar nu för att olika lösningar lätt kan förväxlas, eftersom förpackningarna är så lika varandra.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Förpackningar som innehåller koncentrerad natriumklorid, kaliumklorid eller isoton natriumklorid är ibland så lika varandra att det finns en allvarlig risk för förväxling. I ett pressmeddelande varnar nu Läkemedelsverket för att flera dödsfall tidigare inträffat när fel lösning använts.

Bakgrunden är att sjukvården i landstinget Västmanland har hört av sig. Efter landstingets senaste upphandling har produkter bytts ut och risken för förväxling ökat när det gäller så kallade elektrolytlösningar.

Läkemedelsverket har tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, påbörjat ett projekt för central upphandling där nya krav på förpackningarnas märkning ska vara med som en del i kravlistan. De produkter som klassas som högriskläkemedel ska då få en iögonfallande färg på etiketten.

Tills detta projekt är genomfört föreslår Läkemedelsverket att landstingen vidtar åtgärder som riskinformation, genomgång och eventuell förändring av rutiner samt personalutbildning. Koncentrerade lösningar ska förvaras skilt från andra vätskelösningar och om möjligt ska färdigberedda infusionsvätskor med elektrolyter väljas.

Redan vid upphandlingen bör förväxlingsrisken tas med som en faktor. Vissa företag har förpackningar och produktnamn som skiljer sig tydligare åt sinsemellan. Landstingen bör också göra olika upphandlingar för varje lösning, så att de kan köpas från olika företag och därmed bli svårare att blanda ihop, anser Läkemedelsverket.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev