Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Riskfyllt handla receptbelagt utan recept på nätapotek

Publicerad: 2 juni 2010, 09:03

Bupropion, sibutramin och sildenafil. Det är några av alla de substanser som finns receptfritt på svenska nätapotek.
(NY VERSION 3 juni 17.03)


I slutet av förra året genomförde svensk polis tillsammans med polismyndigheter i andra länder ett tillslag mot illegala nätapotek.

De beslagtagna varorna har nu analyserats av Läkemedelsverkets laboratorium. Analyserna har funnit odeklarerade läkemedelssubstanser och potenta läkemedel som inte lämpar sig för egenvård.

Produkterna är av vitt skilda slag, bland annat potenshöjare, aknemedel och antibiotika. Liknande produkter som finns på svenska apotek är receptbelagda om de överhuvudtaget är godkända.

Bo Bergman som är läkare på medicinsk information på Läkemedelsverket är förvånad över att så många vågar handla från nätapotek.

– Den största risken ligger i att innehållet varierar. Produkten innehåller inte det som står på förpackningen eller i större koncentration. Risken för överdosering är uppenbar. Likaså för kontraindikationer och interaktioner, säger Bo Bergman.

Vad kan samhället göra för att minska handeln med läkemedel som inte är godkända?
– Polis och tull kan aldrig hinna med att kontrollera allt som kommer in. Det vi måste göra är att informera om riskerna, säger Bo Bergman.

Personer som tar skada av läkemedel som inte är godkända får ingen ersättning från läkemedelsförsäkringen.

Fakta

Bupropion: Aktiv substans i läkemedel för rökavvänjning, till exempel Zyban. Vanliga biverkningar är oro, ångest och depression. Substansen kan i sällsynta fall orsaka krampanfall.

Sibutramin: Används i läkemedel för viktminskning, exempelvis nu indragna Reductil. Biverkningar som rapporterats är förhöjt blodtryck och hjärtflimmer. Studier som visade att nyttan med Reductil inte uppvägde riskerna låg till grund för beslutet att dra in läkemedlet.

Sildenafil: Aktiv substans som finns i potensläkemedlet Viagra. Några av biverkningarna är huvudvärk, yrsel och bröstsmärtor och i sällsynta fall stroke.
Källa: FASS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev