lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Riskpatienter inte skyddade av omega-3

Publicerad: 8 maj 2013, 21:00

Personer som inte tidigare varit hjärt-kärlsjuka blev inte hjälpta av omega-3 i en ny stor studie.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

För patienter som drabbats av hjärtinfarkt kan omega-3 ha en förebyggande effekt. Nu har forskare undersökt hur omega-3 till patienter som inte tidigare har haft hjärtinfarkt, men som däremot har riskfaktorer för sådan påverkas av användning av kosttillskottet.

I en dubbelblind randomiserad studie fick patienter som gick till allmänläkare i Italien antingen inta 1 gram omega-3 dagligen eller så ingick de i kontrollgruppen och fick i stället olivolja. Mer än 12 500 kvinnor och män som hade ateroskleros eller flera riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom, så som diabetes eller högt blodtryck, inkluderades i studien. Däremot ingick inte personer som tidigare haft hjärtinfarkt. Studiedeltagarna följdes upp i median fem år.

De resultat som forskarna publicerar i dag, onsdag, online i New England Journal of Medicine pekar på att det inte var någon fördel för studiedeltagarna som fick omega-3. Knappt 12 procent i båda grupperna avled i hjärt-kärlsjukdom eller blev inlagda på sjukhus på grund av kardiovaskulär händelse.

Joep Perk, senior professor i folkhälsovetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar och ordförande i programgruppen för kardiovaskulär prevention i det europeiska kardiologisällskapet ESC, anser att den nya studien styrker tidigare kunskap om att omega-3 inte har effekt för patientgruppen.

– Vi har tidigare sett att omega-3 kan ha positiv effekt på patienter som haft en hjärtinfarkt. Fast när man undersökte personer med kraftigt förhöjd risk för en hjärtinfarkt, men som inte hade drabbats än kunde man inte se någon som helst skyddande effekt.

– I våra europeiska riktlinjer rekommenderar vi inte heller att man ska ta omega-3 som tillskott däremot är det bra att äta mycket kost som innehåller omega-3 så som fet fisk. Risken med omega-3 som tillskott är att patienter i stället för att lägga om sina levnadsvanor förlitar sig på en kapsel.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev