Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Så bra var läkemedel mot alkoholism

Publicerad: 15 maj 2014, 09:45

Läkemedlen naltrexon och akamprosat har bäst vetenskapligt stöd för att minska alkoholintag, enligt en ny metaanalys i tidskriften Jama.


Det är forskare i USA som sammanställt data från 122 randomiserade studier av läkemedel mot alkoholism.

Resultaten bjuder inte på jättestora överraskningar. Det är till exempel ingen hemlighet att det välbekanta läkemedlet disulfiram (Antabus), som ger kraftiga biverkningar av efter alkoholintag, inte ha studerats så väl i randomiserade studier.

Forskarna konstaterar därför att den bästa effekten syns efter behandling med de två andra läkemedlen som vanligen används mot alkoholism – naltrexon och akamprosat.

Deras analys visar att 12 patienter behövde behandlas med akamprosat för att hindra ett återfall i drickande. Motsvarande siffra för naltrexon var 20.

Forskarna påpekar dock att inga direkt jämförande studier har gjorts mellan de två läkemedlen, som dämpar suget efter alkohol respektive minskar de positiva upplevelserna av alkohol.

När det gäller disulfiram poängterar de att inga av studierna hade undersökt disulfiram givet under övervakning, vilket anses vara det bästa sättet att använda läkemedlet.

Bland läkemedel som är mindre vanliga i behandlingen av alkoholism fann forskarna måttliga bevis för att nalmefen och topiramat kan minska vissa mått på intag av alkohol.

Läs abstract till studien:

■ Daniel Jonas med flera. Pharmacotherapy for Adults With Alcohol Use Disorders in Outpatient Settings. A Systematic Review and Meta-analysis. Jama 2014; 311: 1889–1900. DOI:10.1001/jama.2014.3628

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev