Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Så vanliga är förskrivningsmissar i Storbritannien

Publicerad: 4 november 2015, 06:52

Det är ett känt problem att vissa patienter får olämpliga läkemedel eller läkemedelskombinationer förskrivna. En stor studie i BMJ har nu kartlagt hur vanligt problemet är i primärvården.


Vissa läkemedel och läkemedelskombinationer kan vara olämpliga för vissa patienter och kan leda till biverkningar, förgiftning eller sjukhusinläggning. Särskilt äldre är utsatta vid läkemedelsförskrivning. I Sverige får drygt åtta procent av de äldre minst ett läkemedel som bör undvikas, enligt siffror från Socialstyrelsen.

I Storbritannien har man tagit fram ett antal indikatorer för att övervaka om olämpliga läkemedel förskrivs. Indikatorerna ska bland annat fånga upp patienter som får warfarin men inte går på regelbundna kontroller eller patienter som har magsår och förskrivits acetylsalicylsyra eller klopidogrel men inte protonpumpshämmare.

Nu har brittiska forskare undersökt hur väl de indikatorerna fungerar i praktiken genom att samköra patientjournaler mot indikatorerna.

Studien visade att drygt fem procent av alla patienter hade fått ett läkemedel eller en läkemedelskombination som kunde vara olämplig. Inte oväntat var det vanligare bland äldre och personer som ofta fick sina recept förnyade. Tolv procent av patienterna hade inte fått nödvändig uppföljning. Det gällde oftare yngre personer som inte fick läkemedel så ofta.

Forskarna konstaterar att förskrivningen varierade stort mellan allmänläkarmottagningarna. Men de menar att studien visar vikten av att vara medveten om olämpliga läkemedel eller läkemedelskombinationer vid förskrivning. Forskarna betonar även betydelsen av läkemedelsgenomgångar, särskilt för personer med flera sjukdomar.

I en ledarartikel till studien i BMJ diskuteras varför potentiellt farliga läkemedelskombinationer inte alltid ledde till nödvändig uppföljning. Ledarskribenterna tror att det bland annat beror på tidsbrist och att patienter med kroniska sjukdomar kan missas när recepten förnyas.

De tror inte på ekonomiska incitament för att minska felen, i stället efterlyser de kliniska farmaceuter i vården som kan gå igenom patienternas förskrivna läkemedel.

Studien innefattade nästan en miljon patienter vid 526 allmänläkarmottagningar i Storbritannien. De patienter som ingick var i riskzonen för att få olämpliga läkemedel eller i behov av uppföljning.

Läs mer i abstract:

Jill Stocks med flera. Examining variations in prescribing safety in UK general practice: cross sectional study using the Clinical Practice Research Datalink. BMJ, publicerad 4 november 2015. Doi: 10.1136/bmj.h5501

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev