Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Så vill branschen utöka dostjänster

Publicerad: 1 Juli 2015, 10:35

Ann Carlsson, vd för Apoteket AB, vill att dostjänster vidareutvecklas och att fler får del av dem.

Apoteket AB vill i framtiden kunna erbjuda privatpersoner att beställa dostjänster till sig själva. Något som Sveriges Apoteksförening applåderar.


Dostjänster är framtiden, vi tror på dos, konstaterade Ann Carlsson inför en samlad panel i Almedalen på onsdagen. Detta trots att utvecklingen har varit allt annat än god för dos. För även om andelen äldre har ökat i befolkningen de senaste tio åren så har antalet dospatienter varit detsamma.

Det var också själva utgångspunkten för Apoteket AB:s diskussion – hur ska dos kunna växa med fler användare?

– Det är bra med lite volymer i en logistiktjänst. Vi har jobbat mycket med att göra dos säker och mer effektiv. Men inte så mycket med hur dostjänsten kan utvidgas, sade Ann Carlsson.

Hon hoppas att privatpersoner inom en inte allt för avlägsen framtid ska kunna köpa tjänsten själv.

– Vi ser att vi själva vill ta fler steg, göra tjänsten mer anpassad efter individen. Vi behöver ligga lite före upphandlingar.

Hon får medhåll av Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening. Han ser fram emot den dag han kan köpa dostjänst i present åt sin mamma.

Han hoppas också att landstingens upphandlingar av dostjänster kan utvecklas framöver, för att på det viset trycka på utvecklingen av nya dostjänster från apoteken.

– Landstingen borde upphandla efter kvalitet i stället för pris, sade han.

I dag har, enligt Apoteket, 46 procent av alla över 80 år fler än tio läkemedel. Av dessa får 19 procent läkemedel i dospåsar.

Ann Johansson, vice ordförande i Vårdförbundet, förespråkar dostjänst – inte minst utifrån sjuksköterskors perspektiv.

– Vi är ju inte utbildade för att stå och trycka ut läkemedel ur förpackningar. Vi kan använda tiden till så mycket bättre vård och omsorg, sade hon.

Vårdförbundet vill att sjuksköterskor får rätt att förskriva dos – inte själva läkemedlen, men tjänsten. Läkarförbundets Heidi Stensmyren ville dock helst inte ta upp den bollen utan konstaterade att alla i vårdkedjan behövs, men att läkare bör ha det samlande ansvaret för patienten.  Och även läkare skulle förespråka dos i större utsträckning om de inte fastnade i de olika systemens dubbeldokumentation.

– De tekniska lösningarna har varit svårare att få att fungera, sade Heidi Stensmyren.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev