Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Saftig nota för motgift

Publicerad: 17 augusti 2016, 07:02

Skallerorm.

Foto: Thinkstock

En person i Mellansverige blev biten av en exotisk orm. Fakturan från apoteket för motgiftet landade på hela 150 000 kronor.


Apoteket C W Scheele på Klarabergsgatan i Stockholm har fakturerat landstinget 150 000 kronor för läkemedlet ormserum.

– Det var en riktigt farlig orm, en skallerom. I det här fallet var det väldigt bråttom att få iväg motgiftet till sjukhuset, säger apotekschef Katarina Sommar.

Till historien hör att apoteket C W Scheele har ett nationellt uppdrag från Socialstyrelsen att ha hand om landets antidotlager.

– Om det är någon som blir biten av orm i landet så skickar Scheele motgift. Antidoter finns även på en del sjukhus, men särskilt dyrare ormserum har vi här. Det kan vara mot taipan eller kobra, som kostar väldigt mycket att ta fram.

– Vi har också svampmotgift och antidoter mot överdoser, säger Katarina Sommar.

Ett antal gånger per år blir personer i landet bitna av exotiska giftormar, enligt apotekets register. Det är skattebetalarna som står för notan av alla typer av ormserum — även om ormbettet orsakats av ens hobbyorm.

– Det är ingenting som patienten står för, det är en kostnad som landstinget står för, säger Erik Berglund, presstalesperson på Stockholms läns landsting.

SALOMON ROGBERG/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev