onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Samma överlevnad med sviktläkemedel

Publicerad: 13 april 2012, 10:35

Nej, hjärtsviktspatienter som får angiotensinreceptorblockeraren kandesartan verkar inte leva längre än dem som får losartan. Det visar en ny dansk studie i tidskriften Jama som därmed motsäger tidigare svenska data.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


I januari 2011 publicerade svenska forskare en omdiskuterad studie som pekade på en skillnad i hjärtsviktpatienters överlevnad beroende på vilken typ av angiotensinreceptorblockerare (ARB) de behandlades med.

Enligt den svenska studien skulle ARB-läkemedlet kandesartan här ha en fördel jämfört med det oftare förskrivna ARB-läkemedlet losartan, se länk här till höger.

Men det verkar inte stämma, enligt den nya studien från Danmark. Här var överlevnaden i stället ungefär den samma bland totalt 6 479 analyserade patienter oberoende av vilket av de två läkemedlen de behandlades med.

Patienter som fick en lägre dos av losartan hadedock  sämre överlevnad än dem som fick kandesartan.

Forskarna bakom den danska studien poängterar att de justerat sin analys för fler faktorer som kan ha påverkat resultatet, jämfört med den svenska studien, som till exempel annan sjuklighet och annan samtidig läkemedelsbehandling.

Läs abstract till studien:

Henrik Svanström med flera. Association of Treatment With Losartan vs Candesartan and Mortality Among Patients With Heart Failure. Jama 2012; 307: 1506–1512.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev