Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Scannade nätet efter vaccinskriverier

Publicerad: 13 maj 2013, 13:44

För att identifiera oro kring vaccin utvecklade forskare ett verktyg som de nu har prövat.


Allt mer av diskussionen och debatten om vaccin har flyttats från etablerade medier till forum på webben och den information som myndigheterna ger har fått konkurrens från privata bloggar.

I dag finns datorprogram för att samla information från nätet för att myndigheter på så vis ska kunna övervaka utbrott av smittor. Nu har en forskargrupp från ett sådant program utvecklat en applikation för att övervaka diskussionen om vaccin på nätet. I en studie som publiceras i dag, måndag, i Lancet Infectious Disesase testar forskarna verktyget.

I studien har de analyserat 10 380 rapporter från 144 länder. Med rapporter avser de allt från bloggar till myndighetstexter som publicerats på nätet. Nätet scannades för sådana texter mellan den 1 maj 2011 till den sista april 2012.

69 procent av rapporterna bedömdes som positiva eller neutrala och de övriga som negativa. När de analyserade resultaten efter olika teman var det tydligt att vaccinutveckling och introduktion av vaccin omskrevs mest positivt. Effekter och säkerhet med vaccin var däremot teman som ofta beskrevs negativt.

De vaccin som oftast omnämndes positivt eller neutralt var vaccin mot influensa och mot Polio. Det som oftast omnämndes negativt var vaccin mot mässling.

Forskarna bakom studien anser att användning av verktyget kan hjälpa myndigheter att skräddarsy strategier för att hantera oro för vaccin och de lyfter fram det som ett sätt att karaktärisera hur vaccin omskrivs utifrån bland annat positivt och negativt innehåll.

Läs abstract:

Heidi Larson med flera. Measuring vaccine confidence: analysis of data obtained by a media surveillance system used to analyse public concerns about vaccines. Lancet Infectious Diseases, publicerad online 13 maj 2013. Doi:10.1016/S1473-3099(13)70108-7.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev