Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

”Sensationella” resultat för vaccin mot prostatacancer

Publicerad: 26 Januari 2010, 13:45

Patienter med spridd prostatacancer levde i genomsnitt 8,5 månader längre om de behandlades med ett nytt vaccin, enligt en ny studie.


Det är amerikanska forskare som utvärderat DNA-vaccinet Prostavac VF hos patienter med metastaserad cancer som inte längre svarar på hormonbehandling.

Vaccinet framkallar ett immunsvar mot prostataspecifikt antigen, PSA. Detta protein överuttrycks av prostatacancerceller och finns i förhöjda halter i blodet vid prostatacancer.

Två tredjedelar av totalt 125 patienter lottades till vaccinbehandling. Övriga fick placeboinjektioner.

Forskarna kunde inte se någon skillnad mellan grupperna beträffande så kallad progressionsfri överlevnad, tiden till dess att sjukdomen förvärras, vilket var det primära effektmåttet i studien.

Men tre år efter att studien hade avslutats var 30 procent av patienterna fortfarande vid liv i gruppen som fått vaccin jämfört med 17 procent i kontrollgruppen. Detta motsvarade en förbättrad medianöverlevnad på 8,5 månader i vaccingruppen.

Jan-Erik Damber, professor i urologi vid Göteborgs universitet, anser att resultaten i studien är "sensationella".

– Med cytostatika, som är dagens tillgängliga behandling, ökar överlevnaden med två till tre månader. Så detta är mycket intressanta data. Det återstår dock att se om de kan upprepas i större studier där man också kan få en bättre bild över eventuella biverkningar, säger han till Dagens Medicin.

Bakom studien, som publiceras i Journal of Clinical Oncology, står forskare vid bland andra Dana-Farber Cancer Institute i Boston, USA.

Prostavac VF har utvecklats av det danska företaget Bavarian Nordic.

Läs abstract:

Journal of Clinical Oncology, publicerad online 25 januari 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev