Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Silikonolja rekommenderas i första hand mot huvudlöss

Publicerad: 4 augusti 2010, 07:24

I god tid inför skolstarten kommer Läkemedelsverkets nya rekommendationer om huvudlöss. Resistens bland lössen gör att de traditionella medlen nu överges som förstahandspreparat.


Huvudlöss är en vanlig plåga, speciellt bland barnfamiljer. Hur vanliga lössen är i Sverige är inte helt klarlagt, men varje år säljs över 100 000 förpackningar med lusmedel på landets apotek.

På senare tid har det stått klart att lössen har utvecklat resistens mot de medel som tidigare rekommenderades i första och andra hand: Prioderm (malation) och schampot Nix (permetrin).

– Många har vittnat om att de ofta inte fungerar. Och ju mer de används, desto större är risken för resistensutveckling, säger Lill-Marie Persson, verksamhetschef vid hudkliniken på Kärnsjukhuset i Skövde, och en av experterna bakom riktlinjerna som publiceras i dag.

På grund av resistensproblematiken rekommenderas nu i stället medicintekniska preparat mot lössen, i första hand dimetikon som är en silikonolja som appliceras i hårbotten. Silikonolja säljs under namnen Hedrin på apotek och Nyda hos nätbaserade Familjeapoteket.

Silikonolja är ett preparat som inte absorberas av huden, men som lägger sig runt lusen och dödar den. Även växtoljor kan användas, som Paranix som säljs på apotek. Det finns dock färre publicerade studier om dessa preparat.

I andra hand rekommenderas det äldre kombinationsmedlet Tenutex, och först i tredje hand Prioderm eller Nix.

Läkemedelsverket rekommenderar att två behandlingar görs med en veckas mellanrum, och självklart är det viktigt att följa behandlingsinstruktionen.

– Vi poängterar också att bara personer med levande löss i håret ska behandlas. I dag förekommer att hela skolklasser behandlas i förebyggande syfte, men det är absolut fel, betonar Lill-Marie Persson.

Är flera personer i en familj smittade är det dock viktigt att de behandlas samtidigt, för att förhindra återsmitta. Det är också avgörande att en drabbad familj berättar på förskola och skola att barnen har fått löss, så att skolsköterskan kan sprida information till andra föräldrar.

Finns det fortfarande skamkänslor kring löss?

– Ja, tyvärr. Många vill inte berätta, utan behandlar sig själva. Det är olyckligt – ju mer man pratar om lössen, desto bättre kan epidemierna begränsas.

Kammen viktig i luskampen

Att finkamma håret är viktigt både för att upptäcka lössen, och för att se om behandlingen har bitit. Föräldrar rekommenderas att finkamma barnen före terminstart och sedan varje vecka under två månader.
Hudläkaren Lill-Marie Perssons bästa tips är att använda en ljus och tät kam, och att ha balsam i håret. Proceduren tar 20-30 minuter för ett medellångt hår.

Läs mer:

”Behandling av huvudlöss – ny rekommendation” (i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev