Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Självkritiska läkare medgav brister i vård av hjärtsvikt

Publicerad: 27 november 2008, 16:22

Inte ens en tredjedel av alla patienter med hjärtsvikt diagnostiseras med hjälp av ultraljud. Enbart en femtedel av patienterna får optimal behandling med läkemedel.


Vem tar hand om hjärtsviktspatienterna? Det var frågan som ett symposium under torsdagens riksstämma försökte ge svar på. För att lyckas med det hade läkare och sjuksköterskor med olika specialistkompetenser bjudits in till en paneldiskussion.

Moderatorn Hans Persson, överläkare på hjärtkliniken vid Danderyds sjukhus, visade resultat från en ny studie som visar att endast 31 procent av patienter med hjärtsvikt får en diagnos ställd på korrekt sätt. Samma studie visar att bara en femtedel av hjärtsviktspatienterna får rätt dos läkemedel.

Bakom studien, som ännu inte är publicerad, står de kända svenska läkarna Karl Swedberg, Anders Waldenström, Ulf Dahlström och Jan Håkansson.

Under symposiet påtalades flera gånger att vården av personer med hjärtsvikt måste bli bättre.

– Alla ska ha rätt till diagnos och behandling. Jag tror inte att man för någon annan grupp patienter skulle acceptera att de underbehandlades i den här utsträckningen, sade Hans Persson.

Frågan om underbehandling väckte dock debatt och ifrågasattes.

– Vi allmänläkare får ofta skäll för att vi ger patienter för mycket läkemedel. Sen träffar vi er kardiologer som i stället vill att vi ska sätta in mer läkemedel, påpekade en åhörare i publiken.

Allmänläkaren fick både medhåll och mothugg från panelen.

– Jag håller med om att vi inte bör uppnå måldoser för samtliga patienter med hjärtsvikt. Själv stannar jag på halva måldosen för betablockerare, sa Bodil Lernfelt, geriatriker, Östra sjukhuset i Göteborg.

– De patienter som återhämtar sig bäst är de som får den bästa medicinska behandlingen, sa Gerhard Wikström, överläkare vid kardiologkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Frågorna var många under symposiet. En distriktsläkare från Munkedal undrade vad hon ska göra när hennes patienter måste vänta tio månader på ekokardiografisk undersökning för misstänkt hjärtsvikt.

Karl Swedberg, professor, Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och en av Sveriges främsta experter på hjärtsvikt, ansåg att verksamheten i Munkedal bör lämna in en lex Maria-anmälan.

– Jag tycker att verksamhetschefen är skyldig att anmäla detta enligt lex Maria. När det finns risk för att patienter kommer till skada eller dör bör en sådan anmälan göras. En patient med hjärtsvikt som måste vänta tio månader på en ekokardiografisk undersökning löper risk att skadas eller dö.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev