Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Sjukhusanställda använde forskningspengar till nöjen

Publicerad: 3 augusti 2009, 07:41

Anställda vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö använder forskningspengar från läkemedelsföretag till middagar och datorer. ”Oacceptabelt”, anser Lif.


Sydsvenskan har granskat den ekonomiska redovisningen från 18 olika läkemedelsstudier som genomfördes på sjukhuset under 2008. Totalt betalade läkemedelsföretagen 5,2 miljoner kronor för studierna. 3,7 miljoner har gått till löner för sjuksköterskor och läkare.

De resterande 1,5 miljoner kronorna har bland annat använts till utlandsresor, datorer, mobiltelefoner, taxiresor och restaurangbesök.

– Det är väl en trevlig grej att samlas runt en påsklunch eller julmiddag, det uppskattar alla. Det är ett sätt att få någonting tillbaka för allt jobb man lagt ner vid en läkemedelsstudie, säger Lennart Minthon, verksamhetschef på neuropsykiatriska kliniken, till Sydsvenskan.

Richard Bergström, vd för läkemedelsindustrins branschorganisation Lif, är däremot kritisk till hur pengarna används. Han menar att agerandet är ett brott mot avtalet mellan Lif och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Det här är fullständigt oacceptabelt och det finns inget försvar. Pengar som ska gå till forskning får under inga omständigheter användas till andra saker, speciellt inte rena nöjesaktiviteter som verkar vara fallet här. Det får inte finnas någon misstanke om att en klinik ägnar sig åt läkemedelsstudier för att kunna roa sig, det undergräver hela forskningssystemet, säger han till Sydsvenskan.

Jan Eric Andersson, ekonomichef och ställföreträdande sjukhuschef på Mas, lovar att frågan ska utredas.

– Jag är förvånad över att pengar används på det här sättet, framför allt att de används i den omfattningen som det verkar röra sig om. Det är uppenbart att vi måste förstärka våra rutiner. Det här är inte okej, säger han.

Som Dagens Medicin har rapporterat tidigare misstänks flera anställda vid sjukhuset för mutbrott efter att ha låtit sig bjudas på en resa till Sydafrika av läkemedelsföretaget Novo Nordisk. Totalt är åtta läkare och sjuksköterskor under utredning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev