Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Sjuksköterskor får se läkemedelsförteckning

Publicerad: 10 mars 2009, 14:08

Sjuksköterskor ska få ökad tillgång till patienters läkemedelsförteckningar. Det är innebörden i en proposition som regeringen lämnat till riksdagen.


Det har länge ansetts vara ett problem att vårdpersonal haft svårt att snabbt få veta vilka läkemedel som en patient står på. Speciellt besvärligt har det varit för dem som arbetar inom akutsjukvården.

I en proposition som regeringen lämnade till riksdagen i går, måndag, föreslår regeringen nu att sjuksköterskor som saknar förskrivningsrätt ska få tillgång till uppgifterna i läkemedelsförteckningen

Läkemedelsförteckningen ska öppnas antingen efter medgivande från patienten, eller om detta inte är möjligt ska personalen ändå få se förteckningen. Regeringen anser att den ökande patientsäkerhet som förslaget leder till väger tyngre än intrånget i den enskildes integritet som följer av att fler får tillgång till läkemedelsförteckningen.

Läkemedelsförteckningen ligger hos Apoteket AB och innehåller uthämtade preparat. Detta innebär att den inte behöver vara identisk med patientens verkliga läkemedelsanvändning.

Relaterat material

Sjuksköterskor får tillgång till förteckning

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev