Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Skåne hoppas på fler doser med specialsprutor

Publicerad: 26 april 2021, 05:32

I veckan väntas Region Skåne få stora leveranser av specialsprutor som minskar vaccinsvinnet genom möjligheten att få ut en extra, sjunde dos ur vaccinflaskorna från Pfizer-Biontech. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

I veckan väntas Region Skåne få stora leveranser av specialsprutor som minskar vaccinsvinnet genom möjligheten att få ut en extra, sjunde dos ur vaccinflaskorna från Pfizer-Biontech, rapporter Sveriges Radio Ekot.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19Region SkåneI korthetPfizerSkånes universitetssjukhus

– Vi räknar med att man i de flesta fall kommer att få ut sju doser, men det är viktigt för oss att det är sju fulla doser, så att vi inte riskerar att ge för lite vaccin, säger Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren till radion.

Specialsprutorna har testats på Skåne universitetssjukhus med bra resultat och regionen har nu lyckats få tag på så pass många sprutor att man hoppas kunna öka antalet Pfizerdoser med 17 procent.

Varje flaska med Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 beräknas ge sex doser, men flera andra länder, som till exempel Danmark, har ofta lyckats få ut en sjunde dos.

I Sverige säger de flesta av landets regioner att de aldrig eller sällan har lyckats få ut så många doser, men flera skriver till Ekot att de ständigt letar bättre sprutor.

Kommentarer

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev