Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Skåne vill kunna erbjuda Astra Zenecas vaccin till yngre

Publicerad: 5 maj 2021, 10:20

”Vi har lyft in frågan till Folkhälsomyndigheten och de har lovat att de ska titta på det”, säger vaccinsamordnaren Maria Landgren. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

I mitten av maj smyger Skåne i gång massvaccinationen och regionen vill då även kunna erbjuda Astra Zeneca-vaccinet till yngre personer.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinAstra ZenecaRegion SkåneI korthetJanssenFolkhälsomyndigheten

– Vi har lyft in frågan till Folkhälsomyndigheten och de har lovat att de ska titta på det, säger vaccinsamordnaren Maria Landgren.

Från och med den 17 maj kommer det bli möjligt för skåningar i åldern 50–59 år att boka tid för vaccination. I vecka 24 planerar Region Skåne att släppa på vaccineringen för övriga i fas 4.

Läs också: Stockholm inleder fas 4

– Vi smyger i gång. Det blir en stegvis ökning, säger vaccinsamordnare Maria Landgren under regionens pressträff.

I nuläget planerar regionen för en massvaccination utan att erbjuda Astra Zenecas vaccin till den yngre befolkningen. Sedan slutet av mars rekommenderar Folkhälsomyndigheten att Astra Zeneca-vaccinet endast ges till personer över 65 år.

Under pressträffen får Skånes vaccinsamordnare en fråga om man yngre kan få välja Astra Zeneca-vaccinet om de vill.

– Som det är nu är svaret nej, men vi har lyft in frågan till Folkhälsomyndigheten och de har lovat att de ska titta på det. Det är många regioner som är angelägna om att få ett svar på den frågan, säger Maria Landgren.

I sin vaccinationsplan räknar Region Skåne inte heller med Janssens vaccin, som i nuläget inte används i Sverige.

I Skåne har 30 procent av den vuxna befolkningen – runt 330 000 individer – vaccinerats med en första dos. 9 procent är färdigvaccinerade, enligt statistik från tisdagen.

Skåne har runt 600 konstaterade covidfall per dag och 28 patienter får intensivvård i regionen. 138 personer är inlaga på sjukhus. Totalt har 1 697 har avlidit smittade med covid-19, enligt siffror från tisdagen.

Daniel Kihlström/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev