Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Skärpt maktkamp med SKL i huvudroll

Publicerad: 28 juni 2017, 05:30

Samuel Åsgård, politikreporter på Dagens Medicin.

Foto: Rikard Berglund

ANALYS Det pågår en dragkamp om svensk sjukvård. Mer intensiv än tidigare och med tydligare kombattanter. Och den är på väg in i ett avgörande skede.

Ämnen i artikeln:

SKRMaktlistan

Att olika aktörer slåss om att få störst inflytande över sjukvården är inget nytt. Det nya är sättet det sker på just nu. Och att det på allvar kan leda fram till att styrkeförhållandena förändras och spelplanen för styrningen av sjukvården ritas om.

Som läget är just nu har Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, en dominant roll i styrningen av svensk sjukvård. Det speglas också på årets maktlista – med Anders Henriksson (S) i topp och både Dag Larsson (S) och Hans Karlsson inom topp tio.

Regeringen är spindeln i nätet, med möjlighet att i viss mån fördela makten mellan de olika aktörerna. Men många tycker att regeringen har varit alltför passiv i den rollen. I sjukvårdsminister Gabriel Wikströms (S) frånvaro finns hans statssekreterare Agneta Karlsson (S), hans vikarie socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och superutredaren Anna Nergårdh som representanter för regeringen på årets topp tio.

En tredje tung aktör i maktkampen är Socialstyrelsen med dess generaldirektör Olivia Wigzell.

Den fjärde stora spelaren i kampen om makten över sjukvården är de enskilda landstingen och regionerna. Det har under de senaste åren blivit allt vanligare att de går utanför SKL-samarbetet och går ihop i andra konstellationer på egen hand. Till exempel på läkemedelsområdet och it-området. Eller att de stora landstingen och regionerna kör sitt eget race utan att ta hänsyn till andra.

Under det senaste året har det hänt flera saker som kan skifta maktbalansen i svensk sjukvård. En av dem är Riksrevisionens granskning som slog fast att SKL fått en för stor roll i styrningen av sjukvården. Riksrevisionen ansåg att SKL fått en myndighetsliknande position trots att det är en intresseorganisation och föreslog att Socialstyrelsen i stället skulle få en större roll i styrningen av sjukvården.

Regeringens utredare Sofia Wallström var inne på ett liknande resonemang i sin utredning. Regeringen bör enligt henne i större utsträckning använda sig av myndigheterna och främst Socialstyrelsen. Hon föreslår också att regeringen och landsting och regioner ska ha ett regelbundet samråd som sker direkt och inte via SKL.

Bollen ligger nu hos regeringen. Från dess horisont är samarbetet med SKL ganska bekvämt. SKL har ett rödgrönt styre och det är alltid bekvämare att samarbeta med partikamrater än med oberäkneliga tjänstemän på Socialstyrelsen eller politiker från 21 olika landsting och regioner. Frågan är bara om regeringen vågar ignorera invändningarna från Riksrevisionen, Sofia Wallström och andra som vill se en förändring.

Sjukvården är på allas läppar just nu och ser ut att bli en tung fråga i nästa års valrörelse. För att behålla så mycket inflytande och handlingskraft som möjligt kan det vara smidigt för den rödgröna regeringen och det rödgröna styret i SKL att behålla sitt täta samarbete åtminstone tills efter valet. Troligen har de inte så mycket att förlora på det. Angreppen från oppositionen lär inte handla om hur sjukvården styrs. Det är för komplicerat att förklara för den genomsnittlige väljaren. Debatten kommer i stället att handla om resurser, vårdplatsbrist och kötider. Emma Henriksson (KD), Anders W Jonsson (C) och andra ledande sjukvårdspolitiker i oppositionen nagelfar just nu svensk sjukvård efter svagheter som regeringen ska kunna lastas för. I tider när det larmas om vårdkris överallt är det inte svårt att hitta de svagheterna, att ladda kanonerna med som politisk ammunition.

Samtidigt laddar S, MP och V sina kanoner för moteld. De rödgröna partiernas överenskommelse om ytterligare två miljarder till sjukvården utöver professionsmiljarden och patientmiljarden visar att regeringen vill kunna säga att de mött larmen om vårdkris med rejäla resurstillskott. Om det räcker för att vinna slaget om väljarna återstår att se när krutröken skingras i september nästa år.

Relaterat material

Tronskifte på Maktlistan 2017

Superutredare årets raket på listan

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev