torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Skickade ut fel dosrullar till två patienter

Publicerad: 24 maj 2013, 10:56

En halländsk dospatient räddade både sig själv och en annan patient, när han fick fel mediciner hemskickade.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Patienten hade hämtat ut sina dosläkemedel på Apoteket i Falkenberg, som han brukade. Färdigförpackade i dosrullar från Dosapoteket i Malmö. Allt såg ut att vara som det skulle, enligt Hallands Nyheter. Det var hans namn och personnummer på medicinlistorna.

Men när han sedan skulle öppna sin dospåse upptäckte han att han hade fått hem fel tabletter. Vid en extra titt på påsen såg han någon annans namn.

Då ringde han sin dotter som är undersköterska. Och hon kände igen namnet på den andra patienten, en äldre kvinna. Det var sent på kvällen och kvinnan hade redan lagt fram sina läkemedel på nattduksbordet, för att ta dem klockan fem på morgonen.

Nu blev det till att ordna med ett medicinbyte i stället.

Dosapoteket i Malmö har anmält händelsen till det interna avvikelserapporteringssystemet, men har ännu inte fattat beslut kring om ärendet ska lex Maria-anmälas. Det har inte utretts hur stor risken var för att patienterna skulle utsättas för skada.

Under helgen flyttades samtliga dospatienter i Halland över från Dosapoteket i Malmö till Apotekstjänst AB. Men Det ska inte ha påverkat den här händelsen, enligt Dosapoteket.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev