Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

SKR vill skjuta upp införandet av nationella läkemedelslistan

Publicerad: 1 april 2021, 09:32

”Tiden fram till ett ikraftträdande om en månad är alltför knapp”, säger Anna-Lena Hogerud (S), vice ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation.

Foto: Per Wilkens/Socialdemokraterna

Efter samtal med samtliga regioner konstaterar SKR ”att det saknas förutsättningar att nu införa lagen om nationell läkemedelslista”.


Ämnen i artikeln:

SKRLäkemedelCovid-19I korthet

I en skrivelse till regeringen ber Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, att ikraftträdandet av den nationella läkemedelslistan, som skulle skett den 1 maj, skjuts framåt.

– Tiden fram till ett ikraftträdande om en månad är alltför knapp. Regeringen behöver ta den här frågan till riksdagen för ett beslut om ett framflyttande av lagstiftningen. De saker som behöver vara på plats för att lagen ska kunna införas i ett läge när vården är mycket pressad saknas fortfarande. Tiden måste nu få användas till att hantera de omedelbara effekterna av pandemin, säger Anna-Lena Hogerud (S), vice ordförande i sjukvårdsdelegationen på SKR, i ett pressmeddelande.

Att införa lagstiftningen nu ”vore både riskfyllt och för betungande för vårdens medarbetare”, skriver SKR i pressmeddelandet. 

Den nya lagen om en nationell läkemedelslista skulle från början trätt i kraft i juni förra året, men sköts fram till maj i år på grund av pandemin. Ett av de främsta skälen till att nu skjuta fram den ytterligare är att den tekniska infrastruktur som krävs inte kommer att finnas på plats den 1 maj, skriver SKR. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev