måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Slut med diklofenak på apotekshyllorna

Publicerad: 28 februari 2023, 12:02

Av de smärtstillande och antiinflammatoriska substanserna som finns i gelform anses diklofenak vara skadligast för miljön.

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Diklofenak hamnar från och med 1 mars bakom disk för miljöns skull, efter en branschöverenskommelse fattad av Sveriges Apoteksförening.

Ämnen i artikeln:

Sveriges ApoteksföreningKlimat

Malin Pääjärvi

malin.paajarvi@dagensmedicin.se


Den 1 juni 2020 blev tabletter och kapslar med det smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedlet diklofenak receptbelagda och substansen har bara kunnat köpas i gelform utan recept sedan dess. Nu tar apoteken ett steg till, då alla apotek även plockar bort gelformen från hyllorna.

Gelerna kommer fortsättningsvis att finnas bakom disk. Meningen är att de kunder som efterfrågar läkemedlet ska få information om substansens belastningar på miljön och att de bör lämna in överbliven produkt till apoteken. När diklofenak beställs på nätet behöver kunderna bekräfta att de tagit del av informationen.

" Idag överskrids de gränsvärden som Havs- och vattenmyndigheten satt upp. Därför är det viktigt att apoteken gör vad vi kan för att bidra till lägre utsläpp och en mer hållbar miljö", säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, i ett pressmeddelande.

Läs också: Telefonsamtal fick patienter att byta till miljövänligare läkemedel

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev