Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Smärtstillare blir kvar i norska butiker

Publicerad: 26 augusti 2014, 08:14

Norska läkemedelsverket kommer inte att begränsa försäljningen av paracetamol till enbart apotek.


Svenska Läkemedelsverkets förslag att stoppa försäljningen av  paracetamol i tablettform i allmän handel tas inte efter av norska  läkemedelsverket. Även i Norge har man sett en kraftig ökning av antalet  rapporter om förgiftning med paracetamol i landets  giftinformationsstatistik, uppger nyhetsbyrån TT.

Men de norska myndigheterna anser att läkemedel innehållande substansen bör finnas kvar i vanliga butiker.

– Två studier har inte visat någon ökning av antalet förgiftningar  och förfrågningar till giftinformationscentralen ger inte någon bra bild  av den verkliga situationen när det gäller förgiftningar, säger Steinar  Madsen, direktör vid norska läkemedelsverket, till norska Dagens Medisin.

Han framhåller också att det har skett en minskning av användningen  av receptfritt paracetamol i Norge sedan 2004, men att det har skett en  kraftig ökning av användningen av förskrivet paracetamol. I Norge  tilläts försäljning av den smärtstillande substansen utanför apotek år  2003.

I Sverige ska tabletter med paracetamol enbart få säljas på apotek från och med 1 mars 2015, enligt Läkemedelsverkets förslag. Förslaget gäller enbart läkemedlet i tablettform, andra beredningsformer ska även fortsättningsvis finnas i vanlig handel.

Relaterat material

Förbund vill att läkemedel förbjuds utanför apotek

Paracetamolförslag kan påverka klirr i apotekskassan

”Det är glädjande nyheter”

Stopp för paracetamoltabletter i butiker

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev