söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Socialstyrelsen: Ge livräddande spray till fler

Publicerad: 31 mars 2023, 09:28

Med nuvarande lagstiftning går det inte att klassa naloxon som receptfritt, har Läkemedelsverket tidigare slagit fast.

Foto: Jessica Gow/TT

Det behövs en lagändring för att den livräddande nässprayen naloxon ska bli tillgänglig för fler grupper, som anhöriga, socialtjänstpersonal och bevakningsföretag, enligt Socialstyrelsen.

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenLäkemedel

TT


Naloxonspray har funnits i Sverige sedan 2018. Den livräddande nässprayen innehåller ett motgift mot en överdos av opioider, till exempel heroin.

Men sprayen är receptbelagd och i dag är det bara tillåtet att förskriva den till personer som själva riskerar att ta en överdos av opioider.

Men de som själva överdoserar hinner sällan reagera innan det är försent. Under flera år har det därför argumenterats för att rätten ska vidgas så att till exempel vissa yrkesgrupper som polis och väktare, eller anhöriga till heroinbrukare ska kunna få ha naloxon tillgängligt.

Trots utredningar och starka önskemål från både vård och myndigheter har ingen lösning nåtts.

Läs också: Läkare välkomnar modernisering av tvångsvården

"Det är viktigt att naloxon blir tillgängligt för fler grupper, även de som inte har fått det via ett personligt recept eller arbetar i hälso- och sjukvården, eftersom det är ett läkemedel som räddar liv," säger Maria Hilberth, enhetschef på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Med nuvarande lagstiftning går det inte att klassa naloxon som receptfritt, har Läkemedelsverket tidigare slagit fast.

Läs också: Öppnar för att fler ska kunna ge naloxon

Nu kommer Socialstyrelsen i en delredovisning till regeringen fram till att det krävs ny lagstiftning, utanför hälso- och sjukvårdslagen, för att fler grupper ska få tillgång till naloxonsprayen.

"Vi har därför i samråd med den pågående Narkotikautredningen kommit överens om att de ska driva den här frågan vidare, för att undersöka om det går att ta fram ett lagförslag," säger Maria Hilberth på Socialstyrelsen.

I de flesta regioner i Sverige finns i dag finns så kallade naloxonprogram, där förskrivning och utdelning av naloxon kombineras med utbildning.

Världshälsoorganisationen WHO förespråkar att man ska kunna förskriva naloxon till alla som riskerar att bevittna en överdos.

Läs också: Färre dör i överdos: ”Vi har vänt trenden”

Linnea Bergman/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev