Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Socialstyrelsen tackade nej till storköp av antiviralt medel

Publicerad: 19 augusti 2009, 11:06

I höst när influensan slår till på allvar kan det bli brist på det antivirala läkemedlet Tamiflu. Trots det tackade Social­styrelsen nyligen nej till att köpa 100 000 förpackningar.


Förskrivningen av det antivirala läkemedlet Tamiflu (oseltamivir) har ökat kraftigt de senaste månaderna. När pandemin slår till på allvar, kan det uppstå en bristsituation, befarar Roche, det läkemedelsföretag som tillverkar Tamiflu.

– Den risken är uppenbar. Efterfrågan ökar och vi har redan flera länder som står på kö för att köpa Tamiflu, säger Paul Brown, vd för Roche i Sverige. 

Nyligen erbjöd Roche Socialstyrelsen att köpa 100 000 förpackningar av det antivirala läke­medlet. Men Socialstyrelsen tackade nej.

– Det är inte Socialstyrelsens uppgift att köpa upp läke­medel. Vi har gjort det ibland, på regeringens uppdrag, och på så sätt har vi byggt upp det lager av Tamiflu som vi anser oss behöva, säger Anders Tegnell, chef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.

Dessutom, anser han, vore det i så fall mer relevant att köpa in fler förpackningar av Relenza, det andra läkemedlet som hjälper mot den nya influensan. Skälet är att det har kommit rapporter om att A(H1N1)-viruset börjat utveckla resistens mot Tamiflu, enligt Anders Tegnell.

Socialstyrelsen valde att skicka Roches erbjudande vidare till landstingen. Men de var inte heller intresserade. Detta trots att många landsting har ytterst få askar av det virushämmande läkemedlet, se även Dagens Medi­cin nr 20/09. Landstinget i Jönköpings län har inte något beredskapslager alls.

– Det vi har finns ute på apoteken. Vid behov kommer vi att beställa från det stora nationella lagret, säger Per-Erik Åbom, som är smitt­skyddsläkare i Jönköping.

Men Roche anser att Sverige har för lite Tamiflu.

– Vi kan bara konstatera att Sverige har betydligt mindre Tamiflu än de flesta andra europeiska länder har, säger Paul Brown.

Enligt Roche har Sverige endast Tamiflu så att det räcker till runt 18 procent av befolkningen. Motsvarande siffra för de övriga nordiska länderna är i medeltal 26,8 procent, enligt Roche.

Anders Tegnell tycker att Roche är ute i ogjort väder, eftersom siffrorna bygger på antal förpackningar i förhållande till befolkningen.

– Det blir missledande att använda statistiken på det sättet. Sverige ligger ungefär på samma nivå som både Norge och Danmark. Island har ett förhållandevis stort lager men har väldigt få invånare, vilket drar upp medelvärdet kraftigt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev