Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Socialstyrelsen vill ha lager mot fågelinfluensa

Publicerad: 22 mars 2005, 12:59

Socialstyrelsen begär extra medel av regeringen för köp av antivirala läkemedel. Redan i höst vill myndigheten att beredskapslagret ska kunna möta fågelinfluensan.


I en skrivelse till socialdepartementet begär Socialstyrelsen att få utöka sin låneram med 100 miljoner kronor. Detta för att kunna köpa in antivirala läkemedel som kan behövas vid en global epidemi med den hotande fågelinfluensan.

Läkemedlen ska, enligt Socialstyrelsens pandemiplan som presenterades i februari, räcka till en halv miljon profylax- och behandlingskurer med i första hand substansen oseltamivir som finns i preparatet Tamiflu. Se även Dagens Medicin nr 7/05 och 8/05.

Frågan är om myndigheten når ett avtal med leverantören, Roche, som innebär att pengarna räcker för de uppsatta målen.

- Förhandlingar med leverantören pågår och vi hoppas på ett avtal så snabbt som möjligt för att säkerställa att få preparatet till beredskapslagret. Till hösten vill vi att lagret ska finnas på plats eftersom vi då närmar oss en ny influensaperiod, säger Jonas Holst på Socialstyrelsens enhet för krisberedskap.

Stor efterfrågan på Tamiflu  Efterfrågan på Tamiflu är mycket stor. När Roches eget lager höll på att sina, för ungefär en månad sedan, undrade företaget om de kunde få låna Tamiflu ur det svenska beredskapslagret. En förfrågan som Socialstyrelsen sade ja till. Detta lån behövdes dock aldrig eftersom Roche hann få in nya leveranser.

För att slippa fördröjningar i upphandlingen av Tamiflu kommer denna att göras utanför lagen om offentlig upphandling.

- Efter diskussioner med justitiedepartementet kan vi, med hänvisning till att det finns synnerliga skäl, göra undantag från lagen om offentlig upphandling och lämna en inbjudan till företaget om att komma med ett anbud, säger Jonas Holst.

I Socialstyrelsens pandemiplan ingår även det äldre antivirala medlet amantadin, som främst är tänkt för profylaktisk behandling av sjukvårdspersonal och andra nyckelgrupper i samhället. Detta trots att medlet sägs vara mindre verksamt mot den hotande fågelinfluensan och har fler biverkningar än det nyare Tamiflu. Att Socialstyrelsen ändå väljer att köpa in amantadin beror på att det är en billig substans med lång hållbarhet.

Upphandlingsarbetet med amantadin har redan startat och Apoteket AB och Novartis har fått förfrågningar om att komma med anbud. Dessa ska vara lämnade till Socialstyrelsen i maj.  Socialstyrelsen väntar sig ett snabbt besked från regeringen om de 100 miljoner kronor som krävs för att snarast kunna bygga upp beredskapslagret med antivirala medel.

- På torsdag hoppas vi få ett uppdrag från regeringen om detta, säger Jonas Holst.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev