Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Socialstyrelsen vill se åtgärder mot läkares överförskrivning

Publicerad: 7 juni 2011, 08:31

Läkare över 65 år är överrepresenterade bland dem som skriver ut för mycket narkotiska preparat. Nu öppnar Socialstyrelsen för att begränsa deras förskrivningsrätt.


Socialstyrelsen har studerat frågan om överförskrivning av narkotiska läkemedel i tre regioner: syd, sydväst och sydöst. Granskningen bygger dels på myndighetens tidigare beslut i överförskrivningsärenden, dels på en enkätundersökning till utvalda beroendemottagningar och psykiatriska kliniker.

Slutsatsen är att problematiken är större än vad Socialstyrelsen tidigare har känt till.

Enligt undersökningen är manliga läkare och läkare i privat verksamhet överrepresenterade bland dem som har granskats för överförskrivning. Dessutom var 25 procent av läkarna över 65 år, vilket Socialstyrelsen anser är ”anmärkningsvärt”.

”Socialstyrelsen anser att det bör övervägas om förskrivningsrätten ska vara obegränsad livet ut samt om egenförskrivning av narkotiska läkemedel ska vara tillåten”, skriver myndigheten i sin rapport.

Läkarförbundets ordförande Marie Wedin välkomnar en hårdare granskning av läkares överförskrivning. Däremot vill hon inte att förskrivningsrätten ska begränsas för läkare som gått i pension.

– Det tycker jag är ungefär som att dra in körkortet över en viss ålder, säger hon till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Läs rapporten:

”Överförskrivning av narkotiska läkemedel” (i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News