måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Sörmland går före – lovar gratis influensavaccin till alla

Publicerad: 19 augusti 2009, 11:18

Landstinget Sörmland struntar i att vänta in rekommendationerna från SKL. Nu får alla invånare gratis vaccin mot svininfluensan.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I morgon, torsdag, väntas Sveriges Kommuners och Landstings sjukvårdsdelegation fatta beslut om att landstingen inte bör ta ut någon patientavgift för vaccineringen mot influensa A(H1N1). Men ledningen för Landstinget Sörmland bryr sig inte om rekommendationen. Den har redan beslutat att vaccinationerna ska vara kostnadsfria.

– När något så pass ovanligt som en vaccination för hela befolkningen rekommenderas ska det givetvis vara kostnadsfritt för alla. Ingen ska behöva avstå vaccination av kostnadsskäl. Det borde vara varje sund politikers slutsats, säger finanslandstingsrådet Jörgen Danielsson (s) i ett pressmeddelande.

För att inte störa den ordinarie verksamheten har Landstinget Sörmland beslutat att massvaccineringen inte ska ske på vårdcentralerna. Tanken är att upprätta en eller två särskilda vaccinationscentraler i varje kommun. Nu utreds vilka platser som kan vara lämpliga.

Landstinget Sörmland undersöker även möjligheterna att använda administrativ personal och pensionerade sjuksköterskor för att klara vaccineringen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev