Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Spannmål får kroppen att bilda egen medicin

Publicerad: 1 december 2006, 12:04

RIKSSTÄMMAN 2006 En svensk upptäckt av ett protein som reglerar vätskebalansen i kroppen kan leda till nya behandlingar mot diarré, yrsel och mjölkstockning. Lovande studier har gjorts och ännu har forskarna inte hittat en enda biverkning.


I mitten av 1980-talet identifierade de svenska forskarna Stefan Lange och Ivar Lönnroth ett protein som gav råttor skydd mot diarré när djuren provocerades med koleratoxin. Ämnet, som döptes till antisekretorisk faktor, studeras nu kliniskt vid ett flertal tillstånd, där felaktig utsöndring av vätska har betydelse för sjukdomsutvecklingen.

– Proteinet verkar spela en central roll för vätskebalansen i alla kroppens vävnader, säger Stefan Lange, som i dag är professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Spannmål förebygger diarré
I de kliniska studierna som nu pågår utnyttjar forskarna upptäckten att den kroppsegna produktionen av antisekretorisk faktor ökar vid intag av vissa kolhydrater och aminosyror, vilka bland annat finns i så kallat specialprocessat spannmål, SPC.

– Ursprungligen visade vi att vi kunde minska diarrésymtom hos grisar genom att mata dem med SPC. Sedan har vi sett att SPC fungerar utmärkt som profylax mot diarré även hos människa genom att stimulera produktionen av antisekretorisk faktor i tarmen, säger Stefan Lange.

– Vi har gjort flera studier vid inflammatorisk tarmsjukdom. Effekten är speciellt bra vid Crohns sjukdom. Och i dag rekommenderar flera läkare sina patienter att äta SPC vid skov. Vi har också sett positiva effekter vid yrselsjukdomen Menières sjukdom och för att förebygga mjölkstockning hos ammande mödrar.

Det faktum att det går att utnyttja spannmål som behandling har underlättat utvecklingen av kliniska tillämpningar av antisekretorisk faktor, eftersom det är betydligt lägre myndighetskrav på studier med spannmål jämfört med konventionella läkemedel. Ytterligare ett faktum som har underlättat utvecklingen är att det inte tycks finnas någon risk för överdosering.

– Kroppen verkar tåla hur höga nivåer av antisekretorisk faktor som helst. Det finns inga indikationer från djurstudier eller från kliniska studier på att antisekretorisk faktor orsakar några som helst biverkningar, säger Stefan Lange.

Efter intag av SPC svarar inte kroppen omedelbart med att öka produktionen av proteinet. Full effekt syns inte förrän efter några veckor. Därför har forskarna utvecklat en metod som gör behandlingen användbar även vid akuta diarrésjukdomar. Drabbade patienter får äta äggula från höns som matats med SPC. I denna äggula uttrycks tillräckligt med antisekretorisk faktor för att ge snabb effekt på diarrésymtom.

Bra effekt vid studie i Pakistan
Konceptet har nyligen testats på barn i en dubbelblind studie i Pakistan. De ännu opublicerade resultaten från studien presenteras på dagens symposium av Lars Åke Hanson, barnläkare och professor emeritus i klinisk immunologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Resultaten är mycket positiva. Som tillägg till konventionell rehydrering ökar behandlingen andelen barn som tillfrisknat efter tre dagar med 30 procent. Vi ser också överraskande bra effekter hos barn som har haft diarré under lång tid. Det finns en stor potential för den här metoden i u-länderna. Nu gäller det bara att vi kan sprida den ordentligt. Vi studerar nu också om man kan överföra ett skydd mot diarré till ammande barn genom att låta mödrarna äta SPC, säger Lars Åke Hanson.

Råvaran till SPC är främst havre och vete. Kornen får genomgå en speciell hydrotermisk process, en form av mältning, varefter de mals ner. SPC säljs i form av flingor i hälsokosthandel och på apotek. En normal dygnsdos för en vuxen människa är cirka 1 deciliter om dagen. Flingorna kan ätas som müsli.

Carl-Magnus Hake

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev