Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Stadsbor nobbar generika

Publicerad: 24 augusti 2010, 09:52

I australiska städer ville var fjärde patient inte ha generika.


När det gick att rekommendera patienten generiska alternativ till originalläkemedel, så gjorde farmaceuterna i Australien det i 96,4 procent av fallen. Det visar en studie från University of South Australia där 82 apotek studerades.

Allra vanligast var det att generika rekommenderades i städer. Där erbjöds patienterna alternativ till 98,7 procent av de läkemedel som kunde ersättas.

Däremot var stadsborna betydligt mindre villiga att acceptera generika än patienter i andra delar av landet. Bara 73,2 procent av patienter som bodde i städer accepterade generiska läkemedel. Bland patienterna i landsbygdsområden var motsvarande siffra 78,6 procent.

Allra högst var acceptansen i de områden av Australien som klassificerades som ”avlägsna”, där 84,5 procent av patienterna ville ha generika.

Bland patienter med kroniska sjukdomar accepterade bara 72,4 procent generika. Patienter med akuta tillstånd var mer positivt inställda och tackade ja i 81,6 procent av fallen.

Studien genomfördes genom att forskarna samlade in fakta om de första 25 recepten under en arbetsdag från varje apotek, för originalläkemedel inom den australiska läkemedelsförmånen som kunde ersättas av generika.

Läs abstract:

Health Policy; publicerad online 23 augusti 2010.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev