Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Stärkt samband mellan narkolepsi och Pandemrix

Publicerad: 1 februari 2011, 10:32

Efter att ha tagit del av en finsk studie meddelar Läkemedelsverket i dag att misstankarna mellan narkolepsi och vaccinering med svininfluensavaccin nu stärks.


Den finska hälsovårdsmyndigheten publicerar i dag resultatet av en nationell registerstudie och resultaten kommer att värderas ytterligare, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

I Finland ska sammanlagt 60 barn i åldrarna 4–19 år ha drabbats av narkolepsi under åren 2009 och 2010. Av dem ska 52 stycken, eller nästan 92 procent, ha vaccinerats med Pandemrix. Förekomsten av narkolepsi är därmed flerfaldigt högre hos vaccinerade barn jämfört med ovaccinerade

Det finska myndigheterna ska inte ha fått rapporter om narkolepsifal för barn under 4 år och ser inte heller en ökning av förekomsten hos personer över 19 år.

Läkemedelsverket konstaterar att det i Sverige finns 60 rapporter om narkiolepsifall från sjukvården fram till och med den 13 januari där ett samband med vaccinationen misstänks. Misstankar om liknande samband ska även finnas på Island men inte i övriga Europa.

Då det misstänkta sambandet endast finns i ett fåtal europeiska länder, anser myndigheten att det är angeläget att avvakta resultaten av övriga register- och journalstudier för att se om de finska resultaten kan bekräftas.

Läkemedelsverket anser att det också är viktigt att se om andra faktorer, som samtidig influensainfektion eller genetisk känslighet, kan kopplas till narkolepsiförloppet.

Myndigheten för nu en förnyad diskussion med Socialstyrelsen kring de finska resultaten och om de föranleder någon ändring i rekommendationerna kring vaccinering av riskgrupper.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News