fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Statin minskade inte dödlighet hos dialyspatienter

Publicerad: 30 mars 2009, 16:18

ACC 2009 Behandling med statinen Crestor lyckades inte minska risken för död på grund av hjärt-kärlsjukdom hos dialyspatienter.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Personer som behandlas med dialys löper en kraftigt ökad risk att drabbas av hjärt-kärlrelaterade sjukdomar. Kopplingen mellan vanliga riskfaktorer och de hjärt-kärlsjukdomar som dialyspatienterna får har dock inte varit tydlig. Bland annat kan nivåerna på det farligare LDL-kolesterolet vara helt normala hos personer med njursjukdom.

Detta gör att det har varit oklart om behandling med statiner för att sänka blodfetterna skulle vara till någon nytta för just dialyspatienter. Därför startade forskare en prospektiv multicenterstudie, vid namn Aurora, för att undersöka hur statinen Crestor (rosuvastatin) påverkade dialyspatienters risk att dö i hjärt-kärlsjukdom alternativt att insjukna i hjärtinfarkt eller stroke.

Studien presenteras i dag, måndag, på hjärtkongressen ACC i Orlando, USA, och publiceras samtidigt online i tidskriften New England Journal of Medicine. Försteförfattare till studien är Bengt Fellström, adjungerad professor vid enheten för njursjukdomar, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

I den dubbelblinda studien deltog 2 776 patienter mellan 50 och 80 år från 25 olika länder som alla genomgick regelbunden dialys. De slumpades till att antingen få 10 milligram rosuvastatin dagligen eller placebo.

Under de år som studien pågick följdes patienterna noga. Bland annat mättes nivåerna av blodfetter och inflammationsmarkören högkänsligt CRP.

Efter en uppföljningstid på i snitt drygt 3,5 år hade 396 patienter i rosuvastatingruppen och 408 patienter i placebogruppen antingen dött i hjärt-kärlsjukdom eller fått hjärtinfarkt eller stroke utan att avlida. Skillnaden mellan grupperna var inte signifikant.

Det fanns inte heller någon signifikant skillnad mellan grupperna när det gällde död, oavsett orsak.

Rosuvastatin gav inte heller någon fördel i någon undergrupp i studien, inte ens hos dialyspatienter som också hade diabetes, konstaterar forskarna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev