Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Statiner kan kopplas till canceröverlevnad

Publicerad: 9 november 2012, 15:08

Patienter som tog blodfettsänkande statiner hade minskad risk att dö i cancer, enligt en studie i New England Journal of Medicine.


Studien är en registerundersökning av danska patienter som fick en cancerdiagnos mellan 1995 och 2007 och som följdes upp år 2009. Bland patienterna som var 40 år eller äldre hade 18 721 tagit kolesterolsänkande statiner regelbundet före insjuknandet, medan 277 204 inte hade gjort det.

Beräkningarna visar att patienterna på statiner löpte 15 procent lägre risk än de övriga att avlida under uppföljningstiden. Den eventuella nyttan verkade vara allra störst bland patienter med livmoderhalscancer.

Resultaten kan dock inte tas som intäkt för att statiner förlänger livet hos cancerpatienter, skriver forskarna i tidskriften. En registerstudie kan inte till exempel inte helt kontrollera för eventuella skillnader mellan grupperna som har jämförts. Patienter på statiner kanske är mer välutbildade eller har andra levnadsvanor än övriga, skriver forskarna. Eller så kanske de oftare medicinerar även med andra preparat, exempel acetylsalicylsyra, som kan tänkas påverka resultatet.

Statiner hämmar kroppens förmåga att tillverka kolesterol, en viktig komponent i cellmembranen och en nyckelspelare när celler delar sig. Därför har flera forskargrupper velat undersöka statiners eventuella inverkan på cancertumörers tillväxt.

Tidigare studier har pekat mot längre överlevnad för patienter med avancerad prostatacancer som medicinerade med statiner, samt minskad risk för återfall bland patienter som genomgått behandling för prostata- och bröstcancer, skriver forskarna i tidskriften. De föreslår en prospektiv studie, där deltagarna följs över tid, för att belysa kopplingen mellan statiner och canceröverlevnad närmare.

Läs abstract:

Sune Nielsen med flera. Statin Use and Reduced Cancer-Related Mortality. New England Journal of Medicine 2012;367:1792-802. DOI: 10.1056/NEJMoa1201735

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev