Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Steroider gav effektiv smärtlindring vid halsont

Publicerad: 7 augusti 2009, 13:40

När kortikosteroider användes som tillägg till antibiotika hos patienter med halsont var sannolikheten att symtomen skulle försvinna inom ett dygn tredubblad.


En ny studie som publicerats online i British Medical Journal pekar på att en engångsdos med kortikosteroider kan ge en kraftigt förbättrad symtomlindring vid halsinfektion.

Forskare vid bland annat universitetet i Oxford i Storbritannien har analyserat uppgifter från åtta studier som sammantaget inkluderade 743 personer, både barn och vuxna.

Resultaten i den nya meta-analysen visar att när kortikosteroider lades till som extra behandling till antibiotika och smärtstillande läkemedel så ökade sannolikheten för symtomfrihet inom 24 timmar mer än tre gånger. Dessutom förkortades den genomsnittliga tiden till smärtlindring med mer än sex timmar. Sterodierna var framför allt effektiva hos patienter med mycket ont i halsen.

Efter 48 timmar var skillnaderna med eller utan antiinflammatoriska steroider inte lika påtagliga. Forskarna tolkar det som att en läkemedelsdos räcker.

I en ledare i British Medical Journal påpekar Paul Little, professor i allmänmedicin vid universitet i Southampton, att det finns flera anledningar till att det behövs andra läkemedel än antibiotika för behandling av halssmärtor. Han tar bland annat upp risken för utveckling av resistens när antibiotika överanvänds och att antibiotika har ganska blygsamma effekter vid tillståndet. Behandling med antibiotika vid halsont brukar heller inte rekommenderas enligt riktlinjer just av dessa skäl, även om det ofta används i praktiken.

Paul Little lyfter även fram problem med kortikosteroider och att det behövs större analyser för att ovanliga biverkningar ska kunna identifieras. Han efterlyser också studier på effekterna av antiinflammatoriska steroider utan samtidig behandling med antibiotika.

Läs abstract:

BMJ 2009, publicerad online

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev