Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Stockholm inleder fas 4

Publicerad: 5 maj 2021, 12:41

Anna Starbrink vid en tidigare pressträff.

Foto: Jessica Gow/TT

”Det här är ett stort steg mot friheten”, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) till TT.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmCovidvaccinCovid-19FolkhälsomyndighetenAstra ZenecaI korthet

Trycket blev direkt så högt att bokningsappen mer eller mindre kollapsade.

Stockholm är den första storstadsregionen som drar i gång fas fyra. I övrigt har även Värmland, Kalmar och Jönköping startat vaccinering i den avslutande fasen, det vill säga för alla dem under 60 år och som inte tillhör någon riskgrupp.

Läs också: Skåne vill kunna erbjuda Astra Zenecas vaccin till yngre

Till en början ska region Stockholm vaccinera invånarna i åldersintervaller om fem år.

– Nu till en början är det alltså 55- till 59-åringarna som kommer att kunna boka, säger Anna Starbrink.

– Det känns oerhört skönt för varje ny fas som vi kan inleda. Det känns också bra för vi trodde inte att vi skulle kunna göra det här än. Vi ligger ungefär en vecka tidigare än planerat. I den här gruppen finns det 150 000 personer som nu har möjlighet att boka in sig på de olika vaccinationsmottagningarna vi har runtom i regionen. Så det är ju en väldigt stor grupp som nu kommer att kunna vaccinera sig.

Högt tryck

Orsaken till indelningen är att regionen inte vill skapa ett alltför hårt tryck på bokningssystemen.

– Vi vill ha lite ordning, så att människor har en rimlig möjlighet att boka tider, men det finns inga andra prioriteringsgrunder än det och sen kan vi släppa på för andra åldersintervall löpande när utrymme finns, säger Anna Starbrink.

Är ni oroliga för att folk inte kommer att vilja vaccinera sig?
– Nej, inte alls. Det finns ju en diskussion och en oro kring Astra Zenecas vaccin men vi ser att det är många, även bland de äldre, som är vaccinerade. Så de flesta verkar känna att det känns tryggt och bra. Tyvärr har vi inte möjlighet att låta människor välja vilken vaccinsort de vill ha, eftersom det skulle fördröja hela vaccinationen, säger Anna Starbrink.

Inte först – men störst

Men det kommer ju rapporter om tomma vaccinationslokaler?
– Det har varit väldigt fullbokat fram till för några dagar sedan, men vi har nått långt med fas tre. Det har funnits lediga tider och det är det som gör att vi nu kan inleda nästa fas. Sedan är det också så att vi vill att det ska vara lite glest, så att det inte uppstår trängsel. Som det är nu vaccinerar vi 75 000 personer i veckan, en siffra som vi nu hoppas kommer att öka nu. Allt hänger på vaccintillgången.

Och hur ser den ut?
– Vi får mer nu än tidigare och vi väntar på ännu större leveranser längre fram. Det är också ett skäl till att vi släpper på ett åldersintervall i taget.

Bara minuter efter beskedet från Region Stockholm kraschade regionens bokningsapp ”Alltid öppet”, såtillvida att appen gick mycket trögt att använda eller att den vaccinsugne helt sonika loggades ut.

Region Stockholm är långtifrån först med att inleda fas fyra, men är den första storstadsregionen som gör det.

Vaccinationerna i Stockholm går att boka såväl digitalt som med en telefonitjänst, där antalet språk utökas från fem till tio.

Johan Nilsson/TT

Fas 4 i vaccinprioriteringen

Hittills har personer som är födda 1961 eller tidigare kunnat vaccinera sig i fas 3. Även yngre personer i riskgrupp ingår i fas 3 och har kunnat få vaccin.

 

När nu vaccinationerna startar i fas 4 innebär det att den sista fasen inleds. Där finns personer mellan 18 och 59 år och som inte prioriterats i de tidigare faserna. I genomförandet av vaccinationer i fas fyra ska ålder fortfarande beaktas, vilket betyder att de äldsta bör vaccineras först.

 

I vaccinationsinsatsen bör även särskild hänsyn tas till grupper med låg socioekonomisk position och andra utsatta grupper. Därför ska även socioekonomi beaktas i vaccinationsinsatsen.

 

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev