Läkemedel
Stöd för ASA mot havandeskapsförgiftning
Publicerad: 28 juni 2017, 13:01
Årligen drabbas runt 5 procent av alla gravida kvinnor i Sverige av havandeskapsförgiftning. Foto: Thinkstock
Nu stärks bilden av att låga doser acetylsalicylsyra, ASA, minskar risken för havandeskapsförgiftning bland kvinnor med hög risk för komplikationen. Det visar en ny randomiserad studie.
Ämnen i artikeln:
Läkemedel– Jag tror att resultaten får betydelse för svensk sjukvård. Här i Linköping kommer vi exempelvis att justera dosen av Trombyl så den blir densamma som i studien, säger Eric Hildebrand som är överläkare på kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.
Årligen drabbas runt 5 procent av alla gravida kvinnor i Sverige av havandeskapsförgiftning som bland annat ger högt blodtryck. Svårare fall innebär ofta risker för fostret. I dag kan kvinnor få Trombyl (acetylsalicylsyra) om de ligger i riskzonen för komplikationen, enligt svenska rekommendationer. Eric Hildebrand tror dock att tablettbehandlingen kan komma att ges i högre utsträckning i samband med de nya resultaten.
– Om det finns en enkel metod som minskar risken att insjukna måste vi ta tillvara på den. Jag hoppas att resten av Sverige följer vårt exempel här i Östergötland där gravida screenas för havandeskapsförgiftning. På så sätt blir det tydligare vem som behöver förebyggande behandling, säger han.
Tidigare studier har pekat på att Trombyl kan förhindra havandeskapsförgiftning, vilket Dagens Medicin rapporterat om. Och nu kommer alltså ytterligare fynd som går i samma linje. Resultaten är publicerade i tidskriften New England Journal of Medicine.
Studien var dubbelblind och 1 776 kvinnor ingick från 13 kliniker. De lottades till att få en låg dos av Trombyl eller placebo dagligen, vilket påbörjades mellan graviditetsvecka 11 och 14 fram till och med vecka 36. Det primära effektmåttet var antalet födslar med havandeskapsförgiftning före graviditetsvecka 37.
Det inträffade för 1,6 procent av kvinnorna i gruppen som fick Trombyl. Motsvarande siffra var högre i placebogruppen, 4,3 procent.
– Resultatet visar att det finns en bra riskreduktion med behandlingen, säger Eric Hildebrand.
Det fanns ingen skillnad mellan grupperna gällande andra allvarliga graviditetskomplikationer, skriver det internationella forskarlaget bakom studien. De påpekar också att följsamheten till behandlingen var bra.
Kvinnorna kom bland annat från Storbritannien, Spanien och Italien. Studien pågick mellan 2014 och 2016.
Läs mer i abstract: