Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Läkemedel

Stöd för betablockare vid smultronmärke hos barn

Publicerad: 26 februari 2015, 09:10

Den vanligaste behandlingen av kärltumörer hos spädbarn har länge varit betablockaren propranolol, trots brist på vetenskapligt stöd. Det ändras nu med en ny studie som publiceras i New England Journal of Medicine.


Infantilt hemangion, eller smultronmärke, är en kärlförändring i  huden som inte finns vid födseln utan uppkommer när barnet är några  veckor gammalt. Hemangiomet växer sedan snabbt till under några månader  och efter det spontanläker det ofta, men ibland krävs behandling.  Ungefär fem till tio procent av alla spädbarn får denna tumör.

I studien såg forskarna att behandling med 3 milligram per kilo  propranolol i sex månader gjorde att 60 procent av hemangiomen  tillbakabildades helt eller nästan helt. I placebogruppen var  motsvarande siffra 4 procent.

– De första fallrapporterna om propranololbehandling av infantila  hemangiom publicerades redan 2008, men det är först med den här studien  som vi har fått resultat baserade på en placebokontrollerad randomiserad  studie, säger professor Carl-Fredrik Wahlgren vid avdelningen för  dermatologi på Karolinska universitetssjukhuset.

Varför betablockering kan tillbakabilda kärltumörer är inte helt känt  men forskarna tror att flera mekanismer är inblandade, bland annat  kärlsammandragning, minskad kärlnybildning och igångsättning av  programmerad celldöd, apoptos.

Carl-Fredrik Wahlgren berättar att behandling av infantilt hemangiom  blir aktuell om viktiga funktioner hotas av kärltumören, till exempel  synen, andningen eller förmågan att suga. Ibland kan hemangiomet leda  till smärtsamma sår eller sitta på ett ställe där man vet att den  spontana läkningen är sämre, till exempel på nästippen.

Hela studien kan du läsa här:

Christine Léauté-Labrèze med flera. A Randomized, Controlled Trial of Oral Propranolol in Infantile Hemangioma. New England Journal of Medicine 2015; 372: 735-746, 2015.DOI: 10.1056/NEJMoa1404710.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev