Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Stopp för recept på papper

Publicerad: 19 april 2022, 09:28

Recept på läkemedel ska skrivas ut elektroniskt från 10 maj.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Från och med den 10 maj kommer alla recept på läkemedel att skrivas ut elektroniskt, meddelar Läkemedelsverket. (5 kommentar)


Ämnen i artikeln:

FörskrivningLäkemedelsverketI korthetToppnyheterToppnyheter Kommunal Hälsa

Ett syfte med att slopa pappersrecept är att det bland annat minskar risken för förfalskning.

Receptblanketter får användas i vissa undantagsfall. Det gäller till exempel vid teknisk störning, ett tillfälligt fel i ett journalsystem eller om patienten ska kunna hämta ut ett läkemedel i ett annat land.

Elektroniska recept ska vara huvudregel även när pensionerade läkare som arbetar utanför ordinarie arbetsplats skriver ut recept vid så kallad fritidsförskrivning. Elektroniska recept gäller även för teknisk sprit.

Införandet av elektroniska recept gäller inte recept för djur. Det gäller inte heller speciallivsmedel och medicinska hjälpmedel, som fortsatt kan skrivas ut på blankett.

Vivvi Alström/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-04-19

Det vore bra om Läkemedelsverket före den 10 maj ville tala om hur pensionerade läkare ska kunna leva upp till kravet på elektroniska recept.

Bo Hjern

 

2022-04-20

Hej Bo Hjelm, 

det finns numera en gratis applikation för läkare som vill skriva ut e-recept. Bara att ladda ner och använda.

””e-Förskrivning är en mobilapplikation som möjliggör snabb och enkel förskrivning av läkemedel och hjälpmedel genom elektroniska recept direkt i mobilen och nätplattan. Appen riktar sig till läkare, tandläkare, barnmorskor samt sjuksköterskor med förskrivningsrätt. Det är gratis att ladda ner och registrera sig.

Appen finns tillgänglig för mobil och surfplatta på Apple iOS och Android”

Susan läkare

 

2022-04-20

E-hälsomyndigheten: 

”Hur fungerar det för mig som använder fritidsförskrivning?

Du som förskriver läkemedel utanför arbetet, har gått i pension eller är mellan anställningar kan från den 28 november 2021 använda E-hälsomyndighetens webbtjänst Förskrivningskollen för att förskriva läkemedel som ska lämnas ut på apotek.

Du loggar då in med e-legitimationen Freja e-id plus.”

Farmaceut

 

2022-04-20

Svar till Bo Hjern: 

E-hälsomyndigheten tillhandahåller en kostnadsfri tjänst för elektronisk förskrivning av läkemedel, Förskrivningskollen. Kräver dator och Freja e-id+. Läs mer här: https://www.ehalsomyndigheten.se/tjanster/yrkesverksam/forskrivningskollen/#en-kostnadsfri-tjanst-for-att-skapa-e-recept

Mikael Hoffmann

 

2022-04-21

Det finns flera alternativ för fritidsförskrivning, varav åtminstone ett är helt och hållet gratis: Intrecept. Finns där man laddar ner appar och är mycket enkelt att använda.

Mikael Kakeeto 

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev