lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Stor studie utreder SSRI-användning och fosterskador

Publicerad: 10 juli 2015, 09:09

Foto: Thinkstock

Vissa antidepressiva preparat verkar ha en starkare koppling till missbildningar hos barn till mödrar som tagit läkemedlen tidigt under graviditeten, än andra. Detta enligt en ny studie som publicerats i British Medical Journal.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

De antidepressiva läkemedlen SSRI har i olika studier gett olika indikationer på huruvida de orsakar missbildningar på barn till mammor som tagit läkemedlen tidigt i graviditeten. Nu har en amerikansk-kanadensisk forskargrupp kombinerat resultat från tidigare studier med data från en stor amerikansk registerstudie för att få säkrare resultat.

Sertralin var det mest använda läkemedlet, men där hittade inte forskarna någon koppling till missbildningar. Enligt forskarna är det lugnande resultat eftersom cirka 40 procent av kvinnorna som använt SSRI under graviditeten hade använt sertralin.

För fluoxetin hittade forskarna ett samband till två missbildningar; hjärtväggsmissbildningar och oregelbunden huvudform (craniosynotosis). Dessa missbildningar har i tidigare studier också kopplats till fluoxetin, enligt forskarna.

Paroxetin kunde kopplas till fem missbildningar; hjärtdefekter, problem med hjärn- och skallformering (anencefali) och bukväggsmissbildningar.

Trots dessa samband understryker forskarna att den absoluta riskökningen för missbildningar är liten och som exempel skulle motsvara en ökning från den normala incidensen av anencefali på 2 per 10 000 födslar till 7 per 10 000 födslar.

För fjorton andra missbildningar som rapporterats i tidigare studier hittade forskarna inget samband mellan SSRI användning hos mamman och missbildningar hos barnet.

Forskarna menar att resultaten kan hjälpa läkare som behandlar kvinnor i barnafödande ålder med SSRI att minimera risken för missbildningar.

Forskarna påpekar att studien inte kan bevisa orsakssamband och att det inte går att utesluta att andra faktorer än de antidepressiva läkemedlen kan ha orsakat missbildningarna.

Analysen omfattade 17 952 mammor som fått barn med missbildningar och 9 857 mammor som fått barn utan missbildningar. De SSRI-preparat som hade använts av kvinnorna var citalopram, ecitalopram, fluoxetin, paroxetin eller certralin under månaden innan befruktning till och med den tredje graviditetsmånaden.

Här kan du läsa hela studien:

Jennita Reefhuis. Specific SSRIs and birth defects: bayesian analysis to interpret new data in the context of previous reports. The British Medical Journal, publicerad online 8 juli 2015. DOI: 10.1136/bmj.h3190.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev