Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Stora kostnadsökningar i vissa läkemedelsgrupper

Publicerad: 18 mars 2009, 12:55

För flera receptförskrivna läkemedelsgrupper har kostnaderna ökat kraftigt mellan 2007 och 2008. Användningen av de storsäljande läkemedlen omeprazol, simvastatin och enalapril ökade markant under fjolåret, enligt en årsrapport från Socialstyrelsen.


Det visar Socialstyrelsens läkemedelsstatistik för förra året.

Immunsuppressiva medel och antiepileptika är grupper där kostnaderna stigit markant, enligt rapporten på grund av ökad användning av nya och dyra läkemedel.

Bland de immunsuppressiva läkemedlen syns en kraftigt ökad användning av etanercept och adalimumab, som framför allt används mot reumatoid artrit.

I gruppen medel vid magsår och gastroesofageal reflux har kostnaderna i stället minskat på grund av prissänkningar som beror på generikakonkurrens.

De receptförskrivna läkemedel som användes av flest personer under förra året var penicillin V, paracetamol och lågdos acetylsalicylsyra.

Påtagliga ökningar i antalet användare noterades för omeprazol, som används bland annat mot magsår, blodfettsänkande simvastin, blodtryckssänkande enalapril och mometason, mot nästäppa.

Ökningen för omeprazol kan enligt rapporten förklaras med övergång från dyrare läkemedel med likvärdig effekt. För övriga preparat är förklaringen delvis densamma, men också en total ökning av användningen av hela läkemedelsgruppen.

Läs rapporten:

Läkemedel – statistik för år 2008

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev