Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Stora pengar att spara när patent går ut

Publicerad: 11 februari 2015, 08:03

Remicade är ett av de biologiska läkemedel som får konkurrens från biosimilarer.

I morgon, torsdag, går patentet ut på den storsäljande TNF-hämmaren Remicade (infliximab). Då öppnas marknaden för billigare likartade versioner. Och priset kan rasa betydligt mer än vad man tidigare trott.


– Det här är välkommet. Förhoppningsvis kan patentutgången på infliximab göra att företagen som står bakom de andra TNF-hämmarna också sänker sina priser. Det rör sig om mycket pengar som sjukvården kan satsa på annat, säger reumatologen Christopher Sjöwall vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Så kallade biosimilarer, eller liknande kopior av biologiska läke­medel, har funnits på marknaden i flera år. Men det är först nu när patenten börjar falla på TNF-hämmarna och andra dyra antikroppsbaserade läke­medel som bio­similar­produkterna väntas få sitt stora genomslag.

De närmsta dagarna kommer de två företagen Hospira och Orion Pharma att lansera sina respektive biosimilarer av infliximab under namnen Inflectra och Remsima. Teoretiskt skulle det gå att börja använda en biosimilar av inflixmab  i sjukvården på måndag den 16 februari.

Till en början kommer läke­medlen ha näst intill samma pris som Remicade men sedan kommer de att sjunka. Den stora frågan är nu hur långt biosimilarföretagen kan gå. Det tidigare riktmärket i branschen har varit att priserna kommer att sjunka med 20 till 30 procent, vilket blir mycket pengar då Remicade förra året sålde för 599 miljoner kronor.

Men den senaste utvecklingen i Norge har förändrat bilden. Där har biosimilarer av inflixmab funnits på marknaden i mer än ett år. Och för några veckor sedan vann ­Orion Pharma en nationell upphandling med ett pris som låg hela 72 procent under listpriset för original­produkten Remicade.

– Uppenbarligen är biosimilarföretagen nöjda med hur marknaden har utvecklats i Norge. Redan vid förra upphandlingen var det en ganska stor prissänkning, men den senaste sänkningen var ändå större än jag väntat, säger Mikael Svensson, handläggare inom läkemedel på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Han tror dock inte att utvecklingen kommer gå lika snabbt i Sverige.

– I Norge finns ett mycket mer sammanhållet system på riksnivå för introduktion av de här läke­medlen. Man har förberett sig väl och förankringen i professionen är också bra. I Sverige har vi än så länge ett mer splittrat system där olika landsting och regioner sköter sina egna upphandlingar, säger Mikael Svensson.

Vad ska sjukvården använda alla pengar som går att spara genom lägre priser på TNF-hämmare till? Kommer fler patienter få behandling med de effektiva läke­medlen?
Reumatologen Christopher Sjöwall tror att det kan vara fallet vid psoriasisartrit och inflammatorisk ryggsjukdom.

– I dag är det förhållandevis få av de patienterna som får TNF-hämmare, säger han.
I Norge där man alltså redan hunnit få erfarenhet av biosimilarer av infliximab har man hittills inte sett att det öppnat för behandling av nya grupper, enligt Tore Kvien, professor i reumatologi vid Universitetet i Oslo och chef för reumatologisk avdelning vid Diakonhjemmet syke­hus.

– Vi har redan liberala kriterier för insättning av de här läkemedlen. Jag tror det främst handlar om att kunna bredda behandlingen i länder där man tidigare inte alls haft råd med dem, säger han.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev