Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Stortrio får böter för utbyte

Publicerad: 20 april 2016, 13:56

Marit Carlsson är jurist på TLV.

Foto: TLV

UPPDATERAD. Apoteket AB, Apotek Hjärtat och Kronans Apotek åker på att betala 150 000 kronor vardera för att ha bytt ut två läkemedel på fel sätt. TLV tar därmed för första gången ut sanktionsavgifter från apotek som inte följer reglerna för utbyte.


Ämnen i artikeln:

Apoteket ABApotek HjärtatKronans ApotekTLV

Sanktionsavgiften hänger samman med utbyten av hepatit C-läkemedlet Olysio och astmapreparatet Pulmicort som apoteken gjorde i april 2015. Då byttes direktimporterade Olysio och Pulmicort mot dyrare parallellimporterat Olysio och Pulmicort.

Det är den högre prislappen som fäller apotekstrion. Regelverket säger att när det enbart finns utbytbarhet mellan ett direktimporterat läkemedel och dess parallellimporterade läkemedel, är det bara tillåtet att byta till läkemedel med lägre fastställda priser.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, anser därmed att de tre apotekskedjorna har brutit mot bestämmelser om utbyte.

Varför just 150 000 kronor i sanktionsavgift?

– Vi har bedömt att det står i proportion till hur allvarlig överträdelsen av regelverket var. Vi har bland annat vägt in antalet felaktiga utbyten och att det har lett till högre kostnader för läkemedelsförmånerna, Marit Carlsson, jurist på TLV, till Dagens Apotek.

Är summan stor eller liten i sammanhanget?

– Vi har inte tidigare tagit ut sanktionsavgifter från apotek som inte följer regelverket för utbyte, säger Marit Carlsson.

Relaterat material

Vitesförbud för Kronans Apotek

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev