Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Studie avlivar myt om testosteron

Publicerad: 12 september 2013, 07:29

Det kvinnliga könshormonet östrogen förmedlar testosteronets effekt på fettupplagring och en del av dess effekt på sexuell funktion hos män. Det visar en ny studie i New England Journal of Medicine.


– Det här är mycket intressant forskning som visar saker man länge anat men som vi tidigare inte kunnat bevisa. Jag tror studien kan avliva en del myter om testosteron, säger Stefan Arver, chef för centrum för andrologi och sexualmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

I kroppen omvandlas testosteron till östrogen. Det gör att män som har brist på testosteron även får brist på östrogen. Men fram tills nu har det inte riktigt stått klart hur stor roll östrogen spelar för de typiska symtomen på testosteronbrist hos män.

Forskare vid Massachusetts General Hospital i Boston, USA, gav 400 friska män i åldern 20 till 50 år läkemedlet gosarelin som blockerar den naturliga produktionen av testosteron. Därefter lottades deltagarna till att få olika doser av testosterongel eller placebo i 16 veckor. Hälften av patienterna fick också det aromatashämmande läkemedlet anastrozol som blockerar omvandlingen av testosteron till östrogen.

På så sätt kunde forskarna ungefär följa vid vilka nivåer av testosteronbrist som olika symtom uppträder. De fann:

■ Att upplagring av fett i buken började vid mild brist på testosteron under förutsättning att testosteronet kunde omvandlas till östrogen, medan minskning i muskelmassa först blev påtaglig vid större testosteronbrist.
■ Att upplagring av fett i buken främst styrs av minskad nivå av östrogen, medan minskad muskelmassa främst beror på minskad nivå av testosteron.
■ Att minskad sexlust och minskad erektionsförmåga beror på både östrogen- och testosteronbrist.
■ Att det generellt fanns stora variationer hur mycket testosteron som männen i studien behövde för att slippa drabbas av de olika symtomen på testosteronbrist.

Enligt Stefan Arver kan resultaten få betydelse på flera sätt.

– En del patienter har bestämda uppfattningar om att de vill bli behandlade med aromatashämmare, då det florerar en del felaktiga uppfattningar om att östrogen är dåligt på Internet. Nu finns det ännu bättre argument mot den föreställningen.

– Vidare så tycker jag att resultaten tydliggör att man måste vara ödmjuk mot labvärden av testosteron. Den relativa bristen på testosteron kan betyda olika saker hos olika individer, säger Stefan Arver.

Studien har finansierats av National Institutes of Health och läkemedelsföretaget Abbott Laboratories.

Läs abstract till studien:

Joel Finkelstein med flera. Gonadal Steroids and Body Composition, Strength, and Sexual Function in Men. New England Journal of Medicine 2013; 369: 1011–22. 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev