torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Studie ger ledtrådar till vaccin mot hiv

Publicerad: 5 april 2013, 11:08

För första gången har forskare följt hur brett skyddande antikroppar mot hiv uppkommer hos en smittad patient. Studien som publiceras i tidskriften Nature kan underlätta utveckling av ett vaccin mot sjukdomen.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Runt var femte patient som blir smittad av hiv utvecklar med tiden antikroppar som kan hindra många varianter av hiv-virus att infektera kroppens celler.

Även om dessa så kallade brett neutraliserande antikroppar inte kan bota de enskilda patienterna – bland annat därför att en del av virusen gömmer sig i dolda reservoarer i kroppen – så har forskare länge hoppats på att ett framtida vaccin mot hiv just ska stimulera bildning av denna typ antikroppar.

En ny studie ger nu ledtrådar till hur ett sådant vaccin skulle kunna byggas upp. Forskare vid bland annat Duke University i Durham, USA, har i detalj lyckats följa hur en brett neutraliserande antikropp utvecklas hos en afrikansk patient som fick sin hiv-diagnos bara fyra veckor efter att han smittats.

Två och ett halvt år efter att patienten smittades isolerade forskarna en antikropp, kallad CH103, som kunde neutralisera 55 procent av en testpanel av 196 olika virustyper från olika delar av världen.

Ett nyckelfynd i studien är att ursprungsversionen av antikroppen blockerade ytproteinet Env på det virus som ursprungligen infekterade patienten. Och när viruset genom mutationer undgick denna blockad svarade immunförsvarets celler genom att själva mutera och producera mer och mer brett skyddande varianter av CH103.

Sådan här utmognad av antikroppar är visserligen en normal del i immunförsvarets kamp mot inkräktande mikroorganismer. Men utvecklingen av brett neutraliserande antikroppar mot hiv kräver betydligt fler mutationer i immuncellerna, jämfört med vad som normalt är fallet, enligt två forskare som skrivit en kommentar till studien i Nature.

I enlighet med sina resultat spekulerar forskarna bakom studien i en möjlig vaccinstrategi. Den skulle gå ut på att stimulera immunförsvaret genom att initialt använda delar av ytproteinet Env från den virusvariant som infekterade den aktuella patienten, följt av injektioner av senare muterade varianter av proteinet.

Läs abstract till studien:

Hua-Xin Liao med flera. Co-evolution of a broadly neutralizing HIV-1 antibody and founder virus. Nature, publicerad online den 3 april 2013. doi:10.1038/nature12053

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev