Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Studie styrker samband mellan stressfraktur och läkemedel

Publicerad: 4 september 2014, 12:46

En ny studie pekar på ett mycket starkt samband mellan stressfrakturer och användning av en klass läkemedel som ges mot benskörhet.


Vid en stressfraktur har patienten ofta gått omkring med ont i benet i flera veckor när hon eller han plötsligt får en fraktur utan att ha ramlat eller att det finns någon annan synbar orsak.

2011 publicerade svenska forskare en studie som pekade på ett samband mellan stressfakturer och läkemedel av klassen bisfosfonater i New England Journal of Medicine.

I dag, torsdag, publicerar forskarna ett brev i samma tidskrift där de tidigare resultaten följs upp.

– Vi ser ett väldigt tydligt samband mellan dessa läkemedel och stressfrakturer. Det är till och med ett starkare samband än mellan rökning och lungcancer, säger Karl Michaëlsson, professor vid institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Uppsala universitet och en av studieförfattarna, till Dagens Medicin.

Han har tillsammans med Per Aspenberg, Jörg Schilcher och Veronika Koeppen vid Linköpings universitet granskat mer än 5 300 röntgenbilder av olika lårbensfrakturer. Bland dessa fann de 172 stressfrakturer. Data om frakturerna samkörde de med data från läkemedelsregistret.

Risken för stressfraktur ökade ju längre tid läkemedel hade använts och för dem som använt bisfosfonater i 4-5 års tid var risken 100 gånger högre jämfört med dem som inte hade använt dessa läkemedel alls. Karl Michaëlsson påpekar att stressfrakturer i lårbensskaftet är ovanliga och även om den relativa riskökningen är hög är det en liten ökning i antalet frakturer som faktiskt inträffar.

– Det sker cirka 60 stressfrakturer i lårbensskaftet om året i Sverige bland personer över 55 år. Det kan jämföras med cirka 16 000 höftfrakturer. Då bisfosfonaterna ger ett visst skydd mot höftfrakturer överväger ändå nyttan med läkemedlet för de flesta patienter som behandlas med en korrekt indikation, säger Karl Michaëlsson.

Då stressfrakturerna är ovanliga är det svårt att göra randomiserade studier för att visa på sambandet, men Karl Michaëlsson anser att man ändå kan tala om ett orsakssamband i det här fallet.

– Det här är så lång man kommer i epidemiologiska studier. Det är så stark evidens att jag dristar mig till att säga att det är ett orsakssamband, säger han.

Schilcher med flera. Risk of Atypical Femoral Fracture during and after Bisphosphonate Use. N Engl J Med 2014; 371:974-976. Publicerad online 4 September 2014.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev