Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Studie talar för att gikt är mycket vanligt

Publicerad: 26 mars 2015, 06:00

För första gången någonsin har forskare undersökt förekomsten av gikt i en större svensk studie. Resultaten pekar på att det är den vanligaste ledsjukdomen.


Mats Dehlin, överläkare vid reumatologiska kliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, under­söker tillsammans med kollegor förekomsten av gikt i Väst­ra Götalandsregionen. Enligt preliminära resultat som Dagens Apotek har tagit del av hade cirka 1,5 procent av personerna som ingick i studien haft gikt.

Studien inkluderar 1,6 miljoner svenskar. Av dessa hade ungefär 34 000 personer fått diagnosen, vilket motsvarar drygt 2 procent. Men samtliga dessa uppfyller inte de kriterier som forskarna har ställt upp för sjukdomen.

– Vår bedömning av diagnoserna talar för att cirka 80 procent av de patienterna upp­fyller olika klassifikations­kriterier för gikt, säger Mats Dehlin.

Resultaten ligger i linje med den förekomst som har setts i studier från andra länder och Mats Dehlin är därför inte särskilt förvånad över resultaten.

– Det här är ett mycket vanligt tillstånd som innebär sänkt livs­kvalitet för den som drabbas. Det har också en möjlig påverkan på livslängd, säger han.

Om det är fråga om en ökning är svårt att säga eftersom det tidigare endast har gjorts mycket små studier av förekomsten av gikt i Sverige. Då den här studien är så stor tror Mats Dehlin att resultaten är överförbara till hela Sverige.

– Men vi kommer att kunna besvara den frågan bättre när vi har analyserat våra data för om något talar för regionala skillnader i förekomsten av sjukdomen.

Studien pekar också på att standardbehandlingen allopurinol ges i för låg dos till dem som drabbas. Enligt de preliminära resultaten är den vanligaste dosen som ges till giktpatienter i Sverige 100 mg dagligen.

– Det finns mycket mer att göra med den behandling som finns till hands. Enligt WHO ges allopurinol i snitt i 400 mg dagligen om man ser internationellt. Det är väldigt sällan den dosen ges i Sverige, säger Mats Dehlin som anser att många patienter i Sverige får läkemedlet i för låg dos.

Relaterat material

Lågt intresse för plågsam sjukdom

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev