Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Styrkta bevis för att hormonterapi inte skyddar hjärtat

Publicerad: 10 mars 2015, 11:51

Foto: Thinkstock

I en ny genomgång av drygt 40 000 kvinnor i och efter klimakteriet stärks bevisen för att hormonterapi inte skyddar mot hjärt-kärlsjukdom. Däremot verkar risken för andra åkommor öka.


Hormonterapi används för att lindra klimakteriebesvär och har även antagits skydda mot hjärt-kärlsjukdomar. 2013 visade resultat från den stora undersökningen Womens Health Initiative i USA att risken för hjärt-kärlsjukdom verkade öka snarare än minska. Nu ger en ny stor metaanalys ytterligare stöd för att någon skyddande effekt inte verkar finnas. Analysen omfattade 19 randomiserade studier där kvinnorna hade hormonbehandlats mellan sju månader och 10 år.

I den nya analysen, som utförts av det oberoende Cochraneinstitutet i Storbritannien, hittades inget samband mellan hormonterapi och minskad dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar, icke-dödliga hjärtinfarkter eller kärlkramp, jämfört med kvinnor som inte fick hormoner. Däremot såg man att hormoner verkade orsaka en något ökad risk för stroke och djup ventrombos, blodpropp.

Resultaten gällde oavsett om kvinnorna redan hade hjärt-kärlsjukdom eller var friska innan behandlingen startade.

Den enda grupp som verkade få en något skyddande effekt av hormonbehandling var de kvinnor som började sin hormonterapi inom de första tio åren efter menopaus. Den här gruppen hade en något ökad överlevnad, färre hjärtinfarkter och ingen ökad risk för stroke. Däremot var risken för blodpropp ökad.

”Hormonterapi är fortfarande en bra behandling mot svåra klimakteriebesvär”, menar huvudförfattaren till rapporten, Henry Boardman, i ett pressmeddelande från Cochraneinstitutet. ”Däremot är risken och nyttan av behandlingen olika för olika kvinnor, något som måste övervägas noga vid hormonbehandling.”

Hela rapporten kan du läsa här:

Henry Boardman med flera. Hormone therapy for preventing cardiovascular disease in post-menopausal women. Cochrane Library. Cochrane database for systematic review. 10 mars 2015.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev