Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Subutex lämnar svenska marknaden

Publicerad: 23 november 2012, 07:17

Läkemedlet Subutex dras in från den svenska marknaden efter rapporter om missbruk. (Ny version 13:55)


Tillverkaren Reckitt Benckiser har tagit beslutet i samråd med svenska myndigheter, uppger SVT Nyheter. Subutex används på recept mot heroinberoende.

– Missbruksproblemen har visat sig ännu större än vi tidigare trott. Det som tidigare var rykten har aktualiserats och gör gällande att unga människor börjar sitt missbruk med Subutex, säger Claes Nordenson, produktchef på Reckitt Benckiser, till SVT.

Subutex är ett originalläkemedel och har utgjort 60 procent av försäljningen av Subutex och snarlika läkemedel. Det försvinner från januari nästa år.

På Läkemedelsverket poängterar man att beslutet att dra tillbaks  Subutex är företagets eget. Man framhåller också att möjligheten finns  kvar att behandla med generiskt buprenorfin.

– Vi är medvetna om att det finns en problematik med missbruk av  buprenorfin. Vi har dock inte fått signaler om att det skulle vara så  allvarligt att det skulle vara aktuellt med en generell indragning av  buprenorfin, säger Karl Mikael Kälkner, tillförordnad enhetschef på   myndigheten, till Dagens Medicin.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev