Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Subvention för Lyrica begränsas

Publicerad: 29 december 2011, 12:12

TLV har beslutat att begränsa subventionen för Lyrica vid nervsmärta och ångestsyndrom.


Läkemedlet Lyrica (pregabalin) används för behandling av neuropatisk smärta, generaliserat ångestsyndrom och epilepsi. Tandvårds- och läkemedelsverket, TLV, har nu beslutat att Lyrica inte är ett kostnadseffektivt förstahandsalternativ vid behandling av neuropatisk smärta och generaliserat ångestsyndrom. Därför begränsas subventionen för dessa indikationer från och med den 1 april 2012, meddelar TLV i ett pressmeddelade

Vid neuropatisk smärta ska subvention ges endast till patienter som inte har nått behandlingsmålet med varken tricykliskt antidepressivt läkemedel eller gabapentin. Vid generaliserat ångestsyndrom gäller subventionen bara för de patienter som inte nått behandlingsmålet med SSRI eller SNRI, eller då dessa inte är lämpliga av medicinska skäl.

Däremot bedömer TLV att Lyrica är kostnadseffektivt vid epilepsi och subventioneringen kvarstår därför utan begränsning.

Ett annat epilepsiläkemedel, Topimax (topiramat) kommer inte längre att ingå i högkostnadsskyddet från och med den 1 januari 2013. TLV anser att kostnaden är för hög för samhället och att patienter som behandlas med Topimax kan ställas om till billigare läkemedel med likvärdig effekt.

Endast Topimax i styrkan 15 mg kvarstår i högkostnadsskyddet. Detta meddelar TLV i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Rekommendationer om Lyrica följs inte

LINDA PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev